Tillbaka på ”Krivi put”

Äntligen! Jag tror det är över två månader sedan min senaste kroatisklektion. Om någon undrar varför, så kan jag bara säga: tidsbrist, som i sin tur beror på alltför mycket oordning kring det mesta. Datorn som pajade och under dramatiska omständigheter slutligen lagades, i alla fall temporärt. Arbetsplatsen som är i ny och egentligen onämnbar gungning, alla extraarbeten ”för säkerhets skull”. Jaja. Život je tako. Men nu är det vår och ljuset är här och då kommer störningarna i skuggan, där de hör hemma.

bild-51

Det var redan kväll och mörkt när Lana och jag sågs över våra ord och texter, men det var ännu varmt nog för att sitta ute i Krivi put, vår stamölträdgård. I kvällens lektion ingick att skapa lite ordning i substantivens pluralformer. Ordet ”fakultet” fick stå modell för maskulinum, eftersom det var lätt att inspireras till språkliga lekar kring denna företeelse. Lyssna här till ett exempel i vokativ plural: ”O, fakulteti moji, zašto ne plaćate?” (O, mina fakulteter, varför betalar ni inte?) Till detta drack vi som så ofta annars det montenegrinska ölet Nikšićko.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *