Dům pánů z Lipé

Dům pánů z Lipé är en fantasieggande byggnad som sträcker sig mot himlen vid Brnos centrala torg, Náměstí Svobody.

Den höga väggen mot torget täcks av en ”gobeläng” med en myllrande djursaga: räven slinker över en stock, hästen stegrar sig mellan fönstren, en ekorre funderar över att knäcka en nöt, hermelinen smiter iväg och tjädrar och orrar burrar upp sina fjädrar och breder ut sina vingar. Och ändå grips jag alltid mest av byggnadens namn och jag undrar vilka herrarna av Lipa var. Herrarna av Linden. Det bor en sådan lockelse i denna byggnadstitel. Den skär bakåt i tiden och jag ser en plats med en brunn under lindar, en sådan där centraleuropeisk urplats där allvarliga och lätta saker hände om varandra. Men vilka dessa herrar var anar jag inte och inte heller varför de var flera. Det är något suggestivt med flertalet, tycker jag. Var fanns deras marker och vad gjorde de i det här praktfulla huset?

2 kommentarer till “Dům pánů z Lipé”

 1. Hej Bodil, intressanta städer du har nära till nu!
  Jag har en fråga till dig – om du inte har semester för hela slanten.
  Har du fortfarande igång ”Kontakta mig” funktionen under rubri-ken Yrkessidor? Jag skickade en fråga för några dagar sedan.
  Tacksam för ditt svar om du hinner.
  Hälsningar Christer Sjökvist. csjokvist06@telia.com

 2. Hej Christer,
  sant det där med intressanta städer.

  Tyvärr är det nog så att ”Kontaka mig” inte funkar längre, eftersom jag har en annan mailadress numera. En dag ska jag göra något åt detta… I alla fall kan du nå mig på min helt transparenta mailadress: bodil.zalesky@gmail.com

Kommentera