Krugovi

Nu har jag hittat Srđan Golubovićs film Krugovi (Cirklar) på nätet. Ja, det var alltså den filmen jag såg i förrgår på Kino Europa. Här kan ni se den; jag tänker se om den. Nej, den är inte textad på engelska nu heller, men det lär finns en version med engelsk text.

Filmen tar avstamp i en verklig händelse i Trebinje, i den serbiskdomnerade delen av Hercegovina. En ung serbisk soldat vid namn Srđan Aleksić griper på ett hjältemodigt sätt in i en situation där några av hans ”kamrater” misshandlar och håller på att sparka ihjäl en bosnier på ett torg i en liten stad, för att han inte hade det önskade cigarettmärket i sin kiosk. Det blir då i stället Srđan som blir ihjälslagen, bosniern undkommer närmast mirakulöst. I filmen får vi sedan möta en rad av dem som var med vid händelsen i deras liv tolv år senare. Bland annat får vi möta Srđans vän som inte vågade ingripa, när det fruktansvärda hände.

≈≈≈

Den intresserade kan läsa här och här om filmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *