Islam Grčki och Islam Latinski

Några mil inåt landet i nordostlig riktning från Zadar ligger två byar med för mig mycket fantasieggande namn: Islam Grčki och Islam Latinski, namn som talar om tre religioner eller tre religionskulturer, om man vill uttrycka det så i stället. Gick här en gång en gräns mot det Osmanska riket? Jag har läst att byarnas – då gemensamma – namn först ska ha varit Saddislam, ”Islams mur” på turkiska. Senare delades byn i en ortodox, det vill säga serbisk, del, Islam Grčki (där ”grčki betyder ”grekisk”), och en katolsk, det vill säga kroatisk, del, Islam Latinski. Enligt en artikel som för mig ter sig vederhäftig ska det ha rått goda relationer mellan de två byarna eller bydelarna genom århundradena, men under kriget på 1990-talet förstördes båda nästan totalt och den serbiska byn står fortfarande i det närmaste folktom:

During the last war the division line between the Krajina rebels and the Croatian army went right through the twin villages, shifted through this region back and forth and both Islams suffered enormous devastation. During almost four years of war the population saw both armies and was exposed to all the sufferings of the war. Both Islam Latinski and Islam Grčki were heavily damaged and partly demolished. While most of Croats returned after the war, all of the Serb-origin villagers are still in exile. Part of Islam Grčki’s population fled to Bosnia and Herzegovina or further to Serbia or out of the Balkans. Part of them is dispersed throughout Croatia mostly with relatives or friends, doing odd jobs to survive.

Det var Islam Grčki, den tömda byn, som vi besökte. Vi for förbi ruin efter ruin, stenhögar, trasiga betongsegment:

Men vi hade ett annat mål där, nämligen borgen Kula Jankovića, benämnt efter den serbiske befälhavaren över Republiken Venedigs morlackiska styrkor, Stojan Janković, i kampen mot de osmanska styrkorna under det Stora turkiska kriget. En ättling till Janković, författaren Vladan Desnica levde också tidvis i borgen.

Landskapet runt borgen är påfallande grönt och jordarna är bördiga och det finns källor med det renaste vatten alldeles invid borgen. Londi, som förstår sig på sådant, passade på att dricka sig otörstig där. Hon drack längre än vanligt, så det var nog något speciellt med vattnets smak.

Här finns texter på en rad språk om borgen och dess historia.


Stojan Janković


blick uppifrån tornet

Strax intill borgen finns en liten romansk kyrka som vi försökte titta in i:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *