Så länge det finns vatten…

Det växer och frodas med en berusande yppighet – så länge det finns vatten. Vid det bosniska huset på hörnet ringlar sig pumprankorna långt utanför sina bäddar och bladen blir till parasoller. Varje morgon kan jag ser nya revor och skott.

Och utanför garaget vid huset intill hänger fikonen allt tyngre på det lilla trädet.

Om morgnarna är gatorna våta, tankbilar kör ut vatten för att skapa svalka. Hur länge kommer vattnet att räcka för en sådan lyx? Fast Sava är ju mäktig och så finns ju sjöarna i Maksimir och Jarun och Bundek…

7 kommentarer till “Så länge det finns vatten…”

 1. Jag förstår inte riktigt fikonets vad ska jag säga folkliga mytologi, i Italien kan ju Fica ha konnotationer till – ja du vet vad. Själv tycker jag det påminner mer om något mycket manligt tillskott i biologin.
  Nej, jag har inte tourettes syndrom ; )

 2. Haha. Det finns en hel flora av fikon-ord på italienska och man kan väl tänka sig fikonets olika mognadsstadier, om man öppnar dem eller inte etc etc Jag har alltså inte heller tourettes, bara lite svetts. (Ja, det där med manligt tillskott tänkte jag allt när jag hängde ut dessa bilder.)

 3. Spanskan säger ”higo”, mallorquin säger ”figo”… let’s call the whole thing off…

  Men de där fikonen på bilden verkar ju bara barnen, nog blir de väl (som vi alla) rundare och gredelinare ganska snart, och två gånger om året dessutom, yes?

  Fikon med stekt vaktel är mums fillibabba.

 4. Ja, bara barnen men då får man tänka på att förra året var trädet bara barnet och nästan ”fruktlöst”, så nu tycker jag att de här frukterna ser överraskande kraftiga ut – även om de hänger lite halvslappt. Vaktel.

 5. Linné beskrev fikon så här i »Ätliga frukter» 1763:

  »Ficus Carica (fikon), odlat träd. Arkipelagen.
  Frukt bildad av fästet är som omogen mjölkig och giftig, som mogen välsmakande, söt, vattnigt slemmig, mildrande, gödande, givande löst kött, utslätande rynkor, fördrivande utslag, alstrande frän lukt; som torkad är den uppmjukande, milt avförande, skadlig för dem som har skabb eller sårigt tandkött, nyttig för gravida.«

  Angående hettan där nere hos dig, så ser det ut som om kommande vecka blir lindrigare, i alla fall om man ska lita på DMI – vilket jag gör för sydvästskånes räkning. De är långt bättre i sina prognoser än SMHI.

 6. Hej Agneta,
  tack för fikontexten. Vad gäller vädret så har vi visserligen haft någon lite svalare natt, men också den här dagen ställer sig redan som en mur av hetta framför oss. Jag hoppas för Londis skull att din prognos stämmer, men jag hör också om andra och svettigare prognoser. Det blir nog luftkonditionering och nattliga promenader ett tag till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *