Ljubljana, ljubavi moja

Ljubljana i junisol är något alldeles ljuvligt och nu ger jag den här texten ett namn som anspelar på en sång om Sarajevo – Sarajevo, ljubavi moja – hindra mig om ni kan!

Vi börjar i Rožnik med Park Tivoli, Sloveniens största park. Visserligen är Maksimir här i Zagreb större men kanske är Tivoli vackrare, fast nej, jag vet inte, de behöver inte tävla. De kan vara vackrast båda två, för det finns ju en absolut superlativ som inte har med gnetiga mätningar och jämförelser att göra.


Grad Tivoli som renoverades av Joseph Radetzky i mitten av 1800-talet


Kongresni trg


”Jag vet var det är, men jag kan inte säga det.” – halvcitat ur ”Ett drömspel”


vid Ljubljanica, högst upp syns Ljubljanski grads torn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *