Sommarafton i Salzburg

Under sommaren strapatsfyllda tågresa genom Europa kom Londi och jag att – lite oväntat – tillbringa en kväll och en natt i Salzburg. Oväntat var ju i och för sig nästan allt under denna färd. Jag bestämde nästan aldrig någon rutt förrän samma morgon som vi skulle ge oss av till den ena eller andra platsen. Egentligen hade jag väl funderat på München, eftersom jag just blivit Tonio Kröger under den där kvällen i Lübeck. Jag skulle resa precis som han och Londi skulle följa med som det sällskap han inte hade. Men under den långa etappen från Hamburg till München i ett överfullt tåg där jag gång på gång fick rädda Londis tassar från stora trampande människofötter kom jag på att München nog var för stort för oss två (inte för litet som en del städer kan vara för vissa andra), så jag tittade lite på den Europakarta jag har inne i mitt huvud och bestämde mig för Salzburg efter att en stund av lite nostalgiska skäl ha funderat på Traunstein.

Vi kom fram till Salzburg tidigt på kvällen och jag fick då veta att Salzburger Festspiele just pågick för fullt och att alla hotell och pensionat var utbokade. Dessutom var stationen på ett jobbigt sätt under ombyggnad, så att allt var en stor labyrint. Nå, vi hade tur och fick det sista rummet på ett pensionat inte långt från stationen. Vi installerade oss och Londi åt lite hundmat och så gav vi oss av in mot de vackra delarna av staden. Så småningom kom vi till Schloss Mirabell och vi gick genom den stora prunkande parken medan kvällen sänkte sig över oss.

Högt ovanför staden höjde sig Hohensalzburg.

Vi gick fram till Salzach och sedan upp på bron över floden. Luften var ljum och smeksam och det kändes behagligt att vara den här sortens lite udda resenär:

Vårt mål kom att bli en Biergarten där på andra sidan bron. Jag tog en öl och så delade vi på en portion Weißwurst. Det var en fin kväll.

°°
PS I Salongen har höstsäsongen börjat och nu vill jag passa på att säga detta: Eftersom jag en tid framöver kommer att vara ganska upptagen av Strindbergprojektet här vid universitetet i Zagreb – förutom av mina olika arbeten – så är jag lite i nöd med Salongen. Om ni känner någon som skriver bra om europeisk litteratur eller om ni själva gör det, så får ni väldigt gärna höra av er om detta till mig här eller på annan väg. Tack!

Kommentera