Påven i Zagreb

Sedan länge, sedan någon gång i april, tror jag, finns det stora plakat som talar om påvens (kommande) besök här.

Och den här helgen är det alltså dags, den fjärde och femte dagen i lindens månad juni.
Sedan igår spärras gator av till och med här i min utkant.

Och jag fick min biljett kontrollerad två gånger på spårvagnen igår av bistra storvuxna kontrolllanter. Överallt är det poliser. Folk som bor utmed kortege-vägen är tillsagda att inte gå ut på sina balkonger och om de har gäster den här helgen ska dessa anmälas, så att inga "okända" kommer in i husen där, för det kommer att vara kontroller av in- och utgående i de hus som ligger vid den väg, där processionen ska förbi. Londi och jag kan inte som vi egentligen hade planerat åka ut på landet, eftersom tågtidtabellerna inte gäller och kaos på stationen förutspås. (Hundar får ju ändå inte åka inrikeståg här ens i vanliga fall, men jag hade planerat en ”blindtur”. Nå, den uppskjuts.)

Vi får väl se var vi ska vara den här lördagen. Kanske håller vi oss på fältet vid moskén, kanske går vi och tar en öl på Sofra med Draženka och Buba.

6 kommentarer till “Påven i Zagreb”

  1. Du som kan: vad betyder det som står på skylten? En miljon kronor till den helige fadern?

    Den undre raden tror jag att jag kan lista ut, men hjälp av lite gammal studenttjeckiska: ”Välkommen till oss, helige fader.”

  2. Det är bara ”krunica” du missar. Det är de här bönerna utmed radbandet, rosenkransen (ett radband som ju här dessutom behagar forma en kroatisk karta).

  3. Aha! I Tjeckien har de också kronor, koruny, så jag chansade.

  4. Mårdskinn – poetiskt, och vilken historisk återkoppling!

  5. Jag gissar att det ingår i arbetet för att bygga upp en kroatisk identitet. Det blir gärna mårdskinn när man söker sina rötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *