Till och från Ljubljana

En tågresa från Zagreb till Ljubljana är till stora delar en färd utmed Sava. Det finns ett ställe strax före en ”brant” flodkrök som på ett alldeles särskilt sätt lockar mig att ta fram kameran. Jag tror att den här platsen befinner sig någonstans i närheten av det lilla samhället Sevnica, möjligen mellan Sevnica och Zidani Most, där spåren delar sig och för vidare antingen mot Ljubljana eller mot Maribor.

Förmiddag i slutet av april:

Samma dag i kvällningen:

PS Kanske kan man göra ett slags litteraturquiz av titeln till det här inlägget…

8 kommentarer till “Till och från Ljubljana”

 1. OK, låt höra! Om du inte vill linda in det för att öka – den obefintliga – spänningen, så säg det rakt ut!

 2. Lite övermodigt av mig, förstås… Frågan är ju inte ställd än. Men, jag tror att du syftar på en berättelse av en av våra mest sparsmakade stilister. Berättelsens titel skönjs i titeln, s a s…

 3. Frågan får ställa sig själv och det verkar som om du har rätt besvarat den. Jag avvaktar lite innan jag proklamerar quizsegern (ifall någon annan också vill vinna).

  PS Själv vinner jag väl priset i veligaste/oskickligaste quiz-skapande.

 4. Per Ivar säger : Jo, staden heter Laibach,
  och Terglou denna alp..
  Alldeles ! Tack orakel,
  som mig på tråden halp!
  S…….y läste i Bädeker på resan hem från Italien.

 5. Oj, det här blir visst bättre än jag hade tänkt mig. Jag vidgar quizen till att inte bara gälla den typiska lärarfrågan ”Vad tror ni jag tänker på, ungdomar?”

  Eller så kan jag ta den här varianten på leken ”Bulleribulleribock, hur många horn står opp?”: ”Rätt du sa, fel det va’, bulleribulleribock.”

 6. Först håller jag mig hemmavid och använder samma färdsätt som ni gjorde till Ljubljana
  »Lund-Trelleborgs jernväg : till och från Bökebergsslätt afgå alla sön- och helgdagar, från och med juni månad tillsvidare, extratåg sålunda.«

  Därefter vidgar jag vyerna något.

  Under färderna läser jag:
  »Till och från Västra Götaland : en rapport om flyttströmmar«
  Tage Aurells »Till och från Högåsen«

  Därutöver, för resa såväl till som från, är det Canterbury tales som gäller.

  Vad du egentligen tänker på, Bodil? Jag kan inte komma på något alls och Bulleribocken får mig bara att tänka på »Tischlein deck Dich«

 7. Tack för bidragen till denna något luddiga quiz. I engelskspråkiga wikipedia hittade jag förresten detta om ordet ”quiz”: ”The first appearance of the word is from 1784 and means an odd person.” Så var det med det.

  Jag tänkte på Tage Aurells ”Till och från Högåsen”. Det är en boktitel jag tänker ganska ofta på och det är väl lite lustigt med tanke på att jag inte läst boken. Så Lennart och Agneta, ni hade rätt. Å andra sidan passar Snoilskys dikt om en resa till Ljubljana/Laibach också in här, Pappa.

  Bulleribock var bara lite slammer vid sidan om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *