Utsikt från ett kafébord på Dolac

Igår eftermiddag när det sista av torghandeln på Dolac packades ihop satt Rudolf, Londi och jag i ett av utekaféerna i ena kanten och drack varsin öl och åt våra burek från bageriet intill. Det är ju så att inget som helst ätbart serveras i kaféer och ölstugor här. Däremot går det bra att ta med sig mat och äta till drycken man beställer. Från vårt bord hade vi den här något aparta utsikten:

6 kommentarer till “Utsikt från ett kafébord på Dolac”

 1. Suggestiv bild. Påminner om en tom teaterscen, en föreställning som antingen just avslutats eller ännu inte påbörjats. Arrangemanget i mitten är dock en smula provocerande. Var Jesus Kristus kroat eller hur ska kompositionen tolkas? (I så fall var det säkert de onda grannfolken som låg bakom korsfästelsen.) Jag förstår om det är känsligt att kommentera, men är den här sammanblandningen av nationella och religiösa symboler vanlig?

 2. Jag sitter och funderar på om Tuborg kan ha något med saken att göra…? En sponsrad korsfästning? ”Hver gang” löd ju reklamen: det finns bara ett öl ”for that Golgotha moment”…

 3. Jens Christian,
  jag vet att kroaterna blivit mycket mer katolska efter att Kroatien lösgjorde sig från Jugoslavien, så för en del kan det säkert upplevas som att det finns ett samband mellan kroatisk och katolsk identitet. Det vi ser närmast här på bilden är ett slags souvenirstånd, där det mesta just plockats bort och fraktats iväg. Under några minuter hängde de fem krucifixen och de två kroatiska emblemen ensamma kvar och det såg så underligt ut att jag var tvungen att ta en bild.

  Gunnar,
  ja, probably (som en känd slogan säger).

 4. Även jag funderade på förekomsten av Tuborg och även Carlsberg, vars logga pryder parasollerna. Det blev något oklara tankar om grundtvigianismen kontra katolicismen, samt undran över om inte Kroatien håller sig med eget öl.

  Mannen med cykeln förefaller att leda en liten procession och invid husväggen sitter en kvinnan, nästan dold. Hustakens skiftande beläggning och en liten fönsterruta på glänt …

  Bilden har många, många ingångar.

 5. Tack för din kommentar här, Lasse.

  Agneta,
  jo det finns förstås inhemska ölsorter. Här i Zagreb dricks mest Ožujsko (från Zagreb) och Karlovačko (från Karlovac). Ett lite finare öl är Velebitsko som bryggs på bergsvatten och bara säljs till restauranger.

Kommentera