Strövtåg i Kaptol

De senaste dagarna har jag haft besök från Berlin här i Zagreb och det har blivit många vandringar, särskilt i Gornji grad, den gamla Övre staden, delvis med för mig nya sträckningar. Och i förrgår kom plötsligt våren och tog bort snön, den lilla som fanns. I skyddade lägen kunde man stundtals gona sig i solvärmen och mössor, halsdukar och vantar blev i ett slag onödiga. Men det bästa var egentligen ljusets återkomst.

Den här fotopromenaden för genom Kaptol, Gornji grads religiösa halva, ett slags systerstad till Gradec som är den världsliga eller politiska motsvarigheten. Här är en vy över det stora marknadstorget Dolac med katedralens tornpar i fonden:

Vi följde Nova Ves – en av de gator som för upp mot bergen ovanför stad – genom stillsamma kvarter med små kyrkor eller kapell inströdda. Snart var vi uppe i en högre luft.

På nervägen stannade vi vid katedralen och njöt av byggnadens alla vackra detaljer och av stenens färg:

Framför katedralen finns en kolonn med en guldglänsande Mariastaty. Runt omkring ser det ganska småstadsaktigt ut och Medvednicas rygg bildar en stadig avskärmning mot norr:

4 kommentarer till “Strövtåg i Kaptol”

  1. Så fantastiskt dekorativa ”pipor” på taken på¨den nedersta bilden. Som små hus.

  2. Ry. торф (torf) betyder helt enkelt torv och det kan ju brinna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *