Marija Jurić Zagorka och Klara Johanson

Lite slumpvis, främst lockad av julpyntet som prydde den, fotograferade jag för kanske en vecka sedan en staty föreställande en för mig okänd kvinna. Jag tyckte om bilden och satte (igår) in den under pausträdet. Nu har en av mina läsare, Agneta, låtit mig veta vem kvinnan är. Det är den första kvinnliga kroatiska journalisten Marija Jurić Zagorka. Dessutom skrev Zagorka romaner och dramer, läser jag hos Wikipedia. Några av romanerna ska finnas i tysk översättning.

När jag såg hennes födelseår 1873, tänkte jag att det här är ju en generationskamrat till den stora svenska kritikern och författaren Klara Johanson, som jag under en tid läste så hängivet och som det finns så många spår av under pausträdet. Klara Johanson föddes 1875, så visst levde de i samma tid och ingen av dem dog ung. Kanske korsades deras vägar någon gång. Jag tror inte att de möttes, men det hände säkert att de läste samma texter och de levde i samma Europa om än i olika hörn. Möjligen läste någon av dem någon gång en text skriven av den andra. På deras tid fanns det ju så väldigt få kvinnliga journalister att de kanske som kvinnliga journalister hade en viss överblick över vilka de andra var, åtminstone i den egna världsdelen.

Hit till Zagreb har jag tagit med mig två av Klara Johansons böcker Kritik och K.J. själv. Jag får nu lust att läsa ett stycke ur den senare, ett stycke ur den sista texten i boken ”En recensents baktankar”:

Att ingenting begära – hur raffinerat och hur inbringande! Man är trygg för besvikelsens alltid genanta malörer och ändå viss om någon vinning, ty så konsekvent och vaksamt kargt är inte livet att det inte, om så bara av vårdslöshet, kastar till oss en blomma eller en apelsin då och då.

Jag vill veta mer om Zagorka och jag vill också veta om hon och KJ visste något om varandra. Undrar om någon av hennes journalistiska texter finns översatta till något språk jag förstår eller ska Zagorkas texter bli porten till min kroatiska?

4 kommentarer till “Marija Jurić Zagorka och Klara Johanson”

  1. Vesna,
    tack för länken! Jag har nu läst texten där. Vet du kanske om Zagorka och Kveder hade någon kontakt?

  2. Nej, det vet jag inte, men eftersom Zofka Kveder flyttade till Zagreb när hon gifte sig med den kroatiske poeten Vladimir Jelovšek och arbetade där som journalist på Agramer Tagblatt och senare själv gav ut Ženski svijet (som döptes om till Jugoslovanska žena), så är det ju ganska troligt.

  3. Tack Vesna,
    då ska jag fråga vidare bland mina kolleger och studenter här i Zagreb (jag är alltså utlandslektor i svenska på universitetet här) om både Zagorka och Kveder. Får jag reda på något intressant kan jag maila dig ”bakom kulisserna”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *