Nya svampmarker

I Onsjöskogarna – och i andra skogar i Norden – är det väl trattkantarellsäsong nu. Eller börjar den gå mot sitt slut? Så fort man glömmer; fast det är ju olika från år till år och den här hösten vet jag inte hur det är med trattkantarellerna bakom Hovmanstorpet, nere vid mossens kant eller på andra ställen i skogen där.

Här har jag gjort mina första svampfynd. Champinjoner i massor inte så långt från moskén eller inte långt från början – eller slutet – av Ulica Grada Chicaga, som leder ner mot Savas leriga stränder. Jag tror jag är ensam om att plocka dem. Kanske är man misstänksam mot svamp här och rädd för förgiftningar. Kanske är det bara ”specialister” som plockar och de håller väl inte till vid moskén eller vid vägkorsningen strax intill. I Sverige är det nog många fler som tror sig om att kunna välja de rätta bland svamparna. I Italien vet jag att man numera måste ha svampkort för att få plocka alla dessa dyrbara ”porcini” (karljohanssvamp). Har man svampkort i Kroatien också?

Här är en del av dagens skörd:

2 kommentarer till “Nya svampmarker”

  1. Tack för upplysningarna och för omtanken, Ida! Vrganj är – enligt Wikipedia i alla fall – karljohanssvamp/stensopp och den plockas mycket i Sverige också, fast favoriten bland svamparna där är den gula kantarellen. Det verkar inte finns någon text om den på kroatiska, så den kanske inte är så populär här, fast jag tror nog att den finns. Den finns till exempel i nordöstra Italien där den heter ”galetto”, ”gialetto” och diverse annat. Den giftiga svampen du länkar till heter – enligt Wikipedia igen – lömsk flugsvamp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *