Nya vyer från Zagreb

Kanske tycker en och annat det snart räcker med bilder från Zagreb, men jag vill nog ändå inte ge mig ännu. Dessutom hjälper mig fotograferandet att närma mig staden och dess hemligheter. Igår försökte Londi och jag oss på att utvidga vårt revir åtminstone lite grand. Från ett ställe ungefär halvvägs in på Tkalčićeva gick vi därför upp genom ett valv i ringmuren (det ser i alla fall ut som en bit av en gammal ringmur) och hamnade i en stilla park med höga träd, rosenrabatter och träbänkar. Därifrån hade man en intressant utsikt upp mot Gradec:

Åt ett annat håll ser man domkyrkans tornpar – det ena tornet är vitt och nyputsat, det andra är grått och väntar väl på putsning. Det ljusa verkar lustigt nog lite högre:

Från parken gick vi längs Opatovina med dess marknadsstånd (eller vad man ska kalla de här träbyggnaderna eller -ställningarna för) och små restauranger. Här och där var det ett hål i husraden och man kunde se in på en öppen gårdsplan:

Vi fick också en intressant "inåtvy" genom ett portvalv vid samma lilla gata:

Strax innan vi kom till marknadstorget Dolac vek vi av ner mot Tkalčićeva igen, den här gången utmed Skalinska:

Sedan följde vi vanans väg ner till Trg Bana Jelačića och vidare ner i en krok till Trg žrtava fašizma (fascismens offers torg), där ungdomarna som vanligt åkte skateboard runt fontänen på den övre sidan:

Jag vet inte vad jag tycker om den här byggnaden; för mig förnekar den på något vis sitt namns budskap.

3 kommentarer till “Nya vyer från Zagreb”

  1. Dessa byggnader är i forna östblocket byggda av kommunister, i Italien av fascister.

    -same skit, different name

  2. Jag gillar verkligen dina bilder från Zagreb och hoppas på många fler framöver! So keep on!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *