Spädbarn förstår allt

Under barnens första månader gjorde jag två gånger samma oerhörda upptäckt (ja, det går att upptäcka samma sak två gånger): De förstår ALLT. Inte i första hand det jag sa utan det jag menade, när jag sa något till dem. De förstod i kraft av sin absoluta uppmärksamhet, en uppmärksamhet som var både koncentrerad och helt öppen. Jag minns att jag var förvånad, men att jag samtidigt upplevde det som självklart. Det förvånansvärda var egentligen att jag inte vetat om detta om spädbarn tidigare.


Här har de två hunnit bli lite äldre.

Den här morgonen när jag läste understreckaren i SvD, kom minnena av de här perfekta ”samtalen” över mig med full kraft. Läs här: Barns intelligens är inte lägre – bara annorlunda

Texten är skriven av Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin vid Karolinska Institutet.

6 kommentarer till “Spädbarn förstår allt”

 1. Bodil – bara ett litet korr-påpekande (inklistrat från artikeln … stavning efternamn):

  HUGO LAGERCRANTZ
  är professor i barnmedicin vid Karolinska Institutet, verksam på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

 2. Tack! Jag skaffar Gopniks bok. Det hon skriver stödjer även min egen forskning om hjärnan och lärandet.

  Det är frustreande, deprimerande och oerhört irriterande, att man i allmänhet inte alls tar hänsyn till hur hjärnan (och människor!) fungerar i utbildningsväsendet. Vi går mot en alltmer resurssvag skola, inte enbart finansiellt utan även resurser i form av välutbildade, kunniga lärare som brinner för lärandet, sitt ämne och människors utveckling. Det talas allt mer om IT-baserat lärande, trots att dessa termer är en självemotsägenlse. E-learning är väl det senaste. Jo, jag vet att det har fördelar – inga av dessa fördelar handlar dock om hjärnan eller lärandet.

  Lika öppna och förutsättningslösa i vår förståelse av språk och intention som vi är som spädbarn blir vi förstås aldrig igen. Det finns troligen inga vuxna människor som i stillhet tittat djupt in i ögonen på ett spädbarn och ungått att se Sanningen, svaret på allt, förklaringen till världen. Visst vet vi oändligt mycket mer om livet innan vi kan uttrycka det med ord, än vi vet när vi kan det. Filosofi i sin renaste form, utan teorier, hypoteser eller begränsande världsbilder och konventioner.

 3. Ja, Marita, det låter som om det är en läsvärd bok och det artikeln säger om den gjorde mig riktigt upplivad.

  Hur menar du, när du säger att termen it-baserat lärande är en självmotsägelse? Jag är alltså bara nyfiken.

 4. IT, Informationsteknik är till för att ordna data och kunna ha tillgång till flera källor samtidigt. Innan man börjar jämföra källor på nätet behöver man veta vad man letar efter och ha en teori/hypotes. På så sätt kan man kontrollera om teorin håller eller om det inte är värt att gå vidare med den – men lärandet sker på andra sätt, i samtal eller annan typ av interaktion med människor, i stillhet medan man funderar rent teoretiskt, när man utför fysiska uppgifter, etc. Man kan inte på några villkors vis basera lärandet på IT, för IT är bara ett hjälpmedel och det är inte IT som ska lära sig något.Att sitta och klicka sig fram mellan olika sidor är inte ett effektivt sätt att lära sig, för hjärnan funkar inte så.

  Nå’t sån’t tror jag…utan att vara kristallklar?

 5. Tack Marita,
  för genomgången. Jag har ofta tyckt att man betonat det här tekniska för mycket framför själva lärandet. Fast möjligen beror det här överbetonandet främst på ett slags klumpighet i uttryckssättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *