Nora Ikstena: Livets fest

Jag har precis avslutat läsningen av en märklig roman: ”Livets fest” av Nora Ikstena.

bok

Inte sedan jag för några år sedan läste ”Dagtid, nattid” av Olga Tokarczuk har en roman talat till mig på det här sättet och kanske har de båda romanerna en del likheter. Båda tar ett helhetsgrepp på tillvaron, det handlar inte bara om de människor som befolkar de båda romanerna utan om hur det är att vara människa. Och i båda lägger sig dröm, myt och verklighet tätt intill varandra som vore de lager av genomskinliga tyger. Och avstånden mellan människa, djur, växt och sten är ibland mycket små.

I Ikstenas roman möter vi en dotter, Helena som just står inför att begrava sin mor, Eleonora, en kvinna hon nästan inte alls känner. ”De hade erkänt för varandra att det enda osynliga bandet dem emellan var föraningar.” Hon ser på sin döda mor och upptäcker till sin förvåning att de två faktiskt är riktigt lika:

De var mycket lika varandra, och det var en överraskning för Helena. Hon kände sig som en växt som dragits upp inomhus i en torvkruka och som helt nyligen planterats ut i jorden. Rötternas sköra nät brast och förenade sig med jorden i smärta…

I Salongen har jag alldeles nyss skrivit lite mer om romanen.

2 kommentarer till “Nora Ikstena: Livets fest”

  1. Man skulle nästan kunna tro att Olga Tokarczuk skrivit citatet – eller så är det lekfulla filosoferandet kanske en bredare tendens. (Nu kommer jag tänka på vad hon skrev i en novell om engelsmännens skeptiska ”well” och ler stort.) Vilket gör mig intresserad för ett nytt författarskap…

  2. Hej J.H,

    först vill jag säga att jag såg dig under ”Utanför dörren” och det du sa där gjorde mig förstås glad.

    Olga Tokaczuk har jag läst med stor glädje och egentligen väntar jag nu på att Jan Henrik Swahns översättning av romanen ”Bieguni” (jag vet inte vad titeln betyder) ska komma ut.

    Nora Ikstena är en nästan helt ny bekantskap för mig. Det enda jag läst tidigare är några häften med en eller två noveller av henne i engelsk översättning som delades ut gratis på bokmässan i Göteborg för en fyra-fem år sedan. ”Livets fest” var en stor läsupplevelse, särskilt början grep mig starkt. Gillar du Tokarczuk så tror jag den här romanen kan vara något för dig också.

Kommentera