Ferrara sommaren 2008

Ferrara är kanske den italienska stad som fascinerar mig mest. Det är ingen stor stad, men den gömmer på så mycket. Den ger å ena sidan ett mycket enhetligt och slutet intryck: Alla de roströda och ockra- och oxblodsfärgade husen med smala ofta ringlande gränder emellan sig bildar ett slags sammanhängande mikrokosmos. Å andra sidan finns storslagna marmorvita byggnader som domen och Palazzo dei Diamanti inplacerade som jättelika juveler här och där och dessa liksom söker sig uppåt mot himlen ur det rödgulbruna gyttret. Något annat som kontrasterar mot de täta rödbruna delarna är de överrraskande stora och liksom ljusblanka öppna ytorna runt omkring domen. Och så finns ju Castello Estense som utgör en alldeles egen värld mitt i all det andra.

CE
vy från Piazza Duomo bort mot Castello Estense

Duomo
domkyrkan

affärer duomo
längs domkyrkans ena sida finns en lång räcka av små butiker

VM
Via Mazzini, huvudgatan i det som en gång var de judiska kvarteren

VM2
Via Mazzini, lite närmare domkyrkan

bigata
bigata i de gamla judiska kvarteren

CE2
blick ut i det gröna genom Castello Estense

PS Jag kommer att försvinna härifrån för några dagar, men senast till helgen är jag tillbaka igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *