Sant’Apollinare in Classe

Strax utanför Ravenna ligger den lilla byn Classe och där i basilikan Sant’Apollinare finns några av världens vackraste och mest kända vägg- och takmosaiker. Den här sommaren gjorde jag ett återbesök där. Sist jag var i basilikan i Classe var jag lite över tjugo år; det är länge sedan. Utsidan kände jag inte riktigt igen – kyrkan har liksom krupit in bakom en törnroshäck av barrträd – men inuti var allt precis som jag mindes det.

utsidan

Basilikan byggdes på 500-talet och började användas som kyrka 547. Den cylinderformade kampanilen kom till på 800-talet. Sitt namn har den fått efter Ravennas förste biskop.

SA

hand
Guds hand

Det som gjorde starkast intryck på mig både första gången och nu var alla fåren eller lammen, det är de som är Sant’Apollinare in Classe för mig, de vita lammen i det sköna gröna med guldet och det blå ovanför,

får

fast fåglarna och alla de olika växterna tycker jag också mycket om:

fåglar

får2
i bet bland liljor

Och på lite avstånd ser det praktfulla valvet ut så här:

interiör

2 kommentarer till “Sant’Apollinare in Classe”

  1. hej mamma,

    sitter o kikar på din blogg med michele, han ni träffade en sväng här. Michele skickar ”complimenti” för de fina bilderna i basilikan! Han tror inte på mig när jag säger att det är du som tagit dom!

  2. Tack Alex,
    och grazie, Michele. Jag har ju en ny kamera och med den är det inte så svårt att ta rätt fina bilder. Och i Sant’Apollinare finns det mängder av härliga motiv.

    Roligt att du tittar in här förresten, Alex. Har du sett zuzuladörtexten också? Ja, det har du väl. Fråga Michele om han känner till Val Resia. Det är verkligen en oerhört intressant dal. Inte minst språkligt.

    PS Kan du fråga någon i din bekantskapskrets om han eller hon vet något om det här gatunamnet Gattamarcia?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *