Valli di Comacchio

”Valli di Comacchio” – Comacchios dalar – det låter som en vackert kuperat landskap med kullar och sänkor emellan, men verkligheten är en helt annan. Inte för att det egentligen är fult här, men kulligt är det inte. Valli di Comacchio är ett absolut platt deltalanskap, dalarna finns kanske under vattnet. Området är en sydlig utlöpare av Podeltat och det sträcker sig ungefär från staden Comacchio (som jag visat bilder från tidigare) i norr till floden Reno i söder.

karta

Det mesta är alltså vatten här och på sina ställen finns det små färjor som tar människor och fordon från en landtunga till en annan:

färja

färja på avstånd

Här i lagunlandskapets sydvästra hörn finns en liten stad som bär det kanske något överraskande namnet Anita. Den heter så efter Garibaldis brasilianska fru Anita som dog här. (Giuseppe Garibaldi var en av männen bakom Italiens enande. Man skulle kunna säga att han var hjärtat, Camillo Cavour hjärnan och kungen Vittorio Emanuele II, jag vet inte, kanske magen. I alla italienska städer finns det gator och torg benämnda efter dessa tre.)

Anita

Så långt ögat når:

väg

lagunvy

Det bedrivs mycket fiske i lagunen med ett slags stora nät som sänks ner från ställningar på land. Tyvärr kommer jag inte på vad de heter:

nät

Jag hittade en liten filmsnutt på nätet som kanske kan ge en ännu tydligare föreställning om landskapet: Se här!

Trots att landskapet är fascinerande med sina stora tomrum, sitt evighetsingenting, så är nog ändå staden Comacchio det bästa här:

C1

C2

C3

2 kommentarer till “Valli di Comacchio”

  1. Bland vitsigt lagda tyskar (som du vet vem) anses Garibaldi vara namnet på en ”Schnellkochtopf”.

  2. Ja, ja – bald ist es gar, das Fleisch oder was auch immer.

    Förresten – jag passar på att säga något annat – ligger Porto Garibaldi diagonalt över Valli di Comacchio i förhållande till Anita. Lookie cartina, prego!

Kommentera