Oslo varmere æn Casablanca

Under Valborg och första maj fanns högtrycksögat rakt över Oslo: "Oslo varmere æn Casablanca."

slottet
Slottet

KJ
Karl Johans gate

rådhuset
Rådhuset – lite brutalt kanske

askkopp
Återkommande detalj i gatubilden

Märta
Dronning Märta i slottsparken

flagga

Jag lyckades inte lösa den norska flaggåtan den här gången heller. Vem ska man fråga om hur stor en norsk ”normalflagga” är? Skulle jag själv kunna svara på en sådan fråga om den svenska? Nej. I alla fall var flaggorna över de norska bondgårdarna och husen större än över de svenska den här gången också. Och så var de fler. Och vimplarna är minst dubbelt så breda i basen (sidan mot flaggstången) som de svenska.

6 kommentarer till “Oslo varmere æn Casablanca”

 1. Jag tror dig! De ser ju helt enorma ut! Särskilt på Karl Johans gate.
  Märkligt det där, om man kollar t ex på insidan av en uppslagsbok, inne i pärmen, så finns där ofta flaggor. Man ser att de har olika proportioner, men man ser inte att de är olika stora – utöver det.
  Antagligen är det en sån där Guiness rekordboksgrej, ”världens största flagga”. Eller en googling?
  Att fråga en norrman tror jag är helt bortkastat, det måste ju finnas flaggexperter?!

 2. Ja, och många är de – glatt och obesvärat jättemånga och jättestora.

  Nyss fick jag veta att det i Mellerud finns en svensk vimpel av norska vimpelproportioner. Mellerud hör ju till en norskinfluerad eller norskinfiltrerad del av Sverige, så jag tror att den svenska vimpeln i fråga måste vara tillverkad i Norge. I Norge är alla flaggor stora, även svenska.

 3. Aha, ja, det får man väl tolka som ett tecken på norsk generositet?
  Eller bara som att de faktiskt inte är kloka i huvudet?
  SKA DE GÖRA OM ALLA FLAGGOR TILL NÄSTAN-NORSKA FLAGGOR?
  Jag menar, sen kanske de börjar smyga in ett litet kors eller ett färgfält som stämmer med det norska mönstret och sen ett till…
  Du! Kanske är det de har gjort?
  Kanske tror de att de har all världens flaggor på sina stänger?

  Frågorna, Bodil, får man nog säga, hopar sig.

 4. Ja, här finns stoff till en avhandling. Förresten upptäckte jag att det finns Sverigevitsar i Norge numera. Nu är det de som skojar med oss. Och Oslo är (eller var i alla fall) dessutom varmere æn Casablanca, det får vi inte glömma.

 5. Flaggfundering: Kanske är det så att vi förr också hade större flaggor, men att de blev mindre och mindre i samband att flaggföreskrifter försvann kombinerat med en känsla av att man inte bör flagga så synligt stort som förr. Förr fanns regler om flaggans storlek i förhållande till flaggstången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *