Från Ersatz till 7:ans ölhall

På tåget ner till Göteborg igår förmiddags läste jag igenom förlaget Ersatz’ katalog för den här hösten.

ersatz

![Kavafis](/wp-content/bok_kavafis_70.jpg @alignright)Ersatz är ett förlag som intresserar mig och för inte så länge sedan skrev jag några rader om den nordisk-ryska diktantologin Swinging with Neighbours här. I mitt katalogläsande stannade jag på ett särskilt sätt vid boken om poeten Konstantin Kavafis. Det är ”en dvd-bok om en av Medelhavsvärldens mest omtyckta poeter”, läste jag. I presentationen står det vidare bland annat så här:

![Kavafis](/wp-content/bok_kavafis_70.jpg @alignleft)Volymen är trespråkig (grekiska, svenska och engelska) och innehåller dikter av Kavafis samt inledningar av Carl Henrik Svenstedt, Carina Waern och Sture Linnér. Filmen är gjord av Svenstedt, Piri Can Koman och Nicholas Wakeham och dikterna är tolkade av Rea Mellberg och Magnus William-Olsson.

Vad var det då som fick mig att stanna upp här på detta ”särskilda sätt”? Det var det här:

Kom ofta tillbaka och ta mig,
älskade känsla kom åter och ta mig –
när kroppens minne vaknar
och lusten från förr rinner i blodet på nytt;
när läpparna och huden minns,
och händerna känner som om de vidrör på nytt.

Kom ofta tillbaka och ta mig om natten,
när läpparna och huden minns…

Boken kommer ut i januari 2007.
Kavafis

Denna Göteborgsdag avslutade jag på 7:ans ölhall tillsammans med min syster. Vi drack varsin Staropramen och klämde i oss överkryddad ölkorv till det, något ville vi äta och något annat än ölkorv finns aldrig där. Det är ett ganska speciellt ställe den här ölhallen, 70-80% av besökarna är män, främst av öltyp. Stengolvet gör att lokalens alla stora ljud kastas in i öronen med så stor kraft att man inte hör vad den man pratar med säger och luften är fylld av något som jag skulle vilja kalla för öldis. På TV visades denna kväll – helt stilenligt – en boxningsmatch. Det finns nog inte många sådana här ölhallar i Sverige, man får en känsla av andra platser, andra länder, en utkant av Hamburg kanske, Rostock, Szczecin eller något ställe i norra Tjeckien…

2 kommentarer till “Från Ersatz till 7:ans ölhall”

  1. ölhallar är ju numera inte tillåtna i Sverige då man måste servera varm mat för att få utskänkningstillstånd. 7ans har dock som enda serveringsinrättning i Sverige dispens från Länstyrelsen för att få fortsätta servera som i alla de ölhallar som tidigare låg tätt i Göteborg.

  2. Aha, undrar hur man lyckats få detta privilegium. I alla fall är det bra att det är som det är.

    Dessutom gillar jag det stora träbordet; du vet antagligen vilket, för vilket skulle det annars vara?

Kommentarer är stängda.