Adam Zagajewski: Det onda

Inspirerad av mig själv (vad säger hon nu?) och Thomas Nydahl och det vi sa under gårdagens text här i pausträdsvärlden, vill jag ge er en av de kortaste texterna i Adam Zagajewskis ”Två städer” att läsa i dess helhet.

Två städer

Det onda

Eftersom totalitarismen är det onda i historisk, organiserad, orkestrerad och utbyggd skala leder det till illusionen att det onda äntligen går att förstå. Är det inte därför vi är så intresserade av böcker – av de mest skilda slag, från memoarer till historiska analyser – som handlar om nazismen och stalinismen? Vi läser dem och hoppas att denna gång kunna fånga det ondas väsen.

All tankemöda är inriktad på att reducera det onda i denna utvecklade variant till en enkel och okomplicerad form. När vi till slut lyckas med det inser vi att än en gång har svaret på vår fråga halkat oss ur händerna. Än en gång står vi handfallna – som Job.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *