Hälsning från Prag – Eliška Krásnohorská

Igår nådde mig en hälsning från Prag med den här bilden:

Krásnohorská

Jag läser om den avbildade kvinnan som står där så stram och allvarlig i sin stengestalt bland parkens lummiga träd. Hon heter Eliška Krásnohorská eller egentligen Alžběta Pechová (eller Henriette Pech?) och hon levde mellan 1847 och 1926, en tid då det knappast fanns någon plats i världen för en kvinnlig intellektuell och det var en sådan hon var. Klara Johanson dyker upp i mina tankar under läsningen av den lilla texten jag hittat. Eliška är en syster eller föregångare till Klara, tänker jag. Deras vägar var på många sätt olika, men ändå så lika.

Eliška utbildade sig i musikvetenskap och sång och var en tid sångerska, läser jag. Hon skrev libretton för bland andra Smetana och Bendl. En mångkonstnär vill jag kalla henne: hon var förutom sångerska och librettist lyriker och kritiker, hon var Prags första kvinnliga jounalist, hon var under 35 år redaktör för kvinnotidskriften ”Ženské listy”, hon var en ledande gestalt inom den tjeckiska kvinnofrigörelsen, hon grundade det första tjeckiska gymnasiet för flickor och hon översatte skönlitteratur från polska, ryska, engelska, tyska och franska.

Här finns lite mer att läsa om henne.

Nu frågar jag er som läser det här: Är det någon som vet något mer än detta lilla summariska om Eliška Krásnohorská? Det känns som om detta bara kan vara den allra första början på något…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *