Else Lasker-Schüler: Jakob

Else Lasker-Schülers dikter ligger framför mig igen. Jag läser ”Hebräische Balladen” och väljer ut dikten ”Jakob” åt er. Stanna lite vid den sista raden…

Jakob war der Büffel seiner Herde.
Wenn er stampfte mit den Hufen,
Sprühte unter ihm die Erde.

Brüllend ließ er die gescheckten Brüder.
Rannte in den Urwald an die Flüsse,
Stillte dort das Blut der Affenbisse.

Durch die müden Schmerzen in den Knöcheln
Sank er vor dem Himmel fiebernd nieder,
Und sein Ochsgesicht erschuf das Lächeln.

oxe
Chagall – detalj av målning

Och här är tavlan enbart obetydligt beskuren:

självporträtt

6 kommentarer till “Else Lasker-Schüler: Jakob”

 1. Den sista raden: så väl fångad av Chagall.
  Har Chagall illustrerat »Hebräische Balladen« ?

 2. Agneta: Jag tror inte det. Snarare kan man väl säga att jag har låtit honom göra det (kanske får man inte göra så här) genom att fotografera av en bild ur en bok om Chagall jag har och sedan beskära den. ”Självporträtt” heter målningen.

 3. Då får jag ändra min utsaga: Chagallbilden, så väl funnen av dig!

 4. Tack Agneta,

  när jag tänker efter så var det nog så här: Jag satt och bläddrade i en bok om Chagall med mängder av bilder. När jag tittade på det här oxansiktet (om det nu är ett oxansikte) som självporträtt, tyckte jag mig skönja ett leende och då tänkte jag på Else Lasker-Schülers dikt ”Jakob”.

  Vet du vilken målning det? Lite schematiskt kan jag beskriva den så här: en målare som tittar förvånat, gripet mot ”åskådaren”, en kvinnogestalt i rött med blåa vingar snett ovanför honom och bredvid målaren lite längre fram i förgrunden tavlan på ett staffli. På tavlan finns oxansiktet, en månskära och strax ovanför munnen/mulen står det CHAGALL. I bakgrunden några hus i Vitebsk, tänker jag mig.

 5. Jag försökte hitta bilden i någon av de Chagallböcker vi har, men hittar den inte. Är det en akvarell? Det förekommer ju många djur och djurhuvuen i hans bilder. Getter, hästar, åsnor och säkert oxe också.

 6. Agneta, för att inte saker ska bli för krångliga, så stoppar jag nu in hela tavlan nederst i inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *