Greifswald, DDR 3.4 1982

![Greifswald](/wp-content/PICT1/PICT1452_1_01.jpg @alignright)När fågelinfluensan nådde Rügen någon gång under den här vintern, kunde jag inte låta bli att associera till något annat, nämligen mul- och klövsjukeutbrottet under våren 1982. Med associationen följde också de gamla malpåslagda tankarna om att ”det här är egentligen något annat”. Under mul- och klövsjuketiden jag upplevde i DDR fick jag nämligen en känsla av att det inte alls eller i alla fall inte i första hand handlade om en sjukdom utan om ett sätt att kontrollera befolkningen och gränserna, också gränserna mellan olika områden inom DDR.

3.4 1982

I en månads tid ungefär har det på grund av mul- och klövsjuka varit förbjudet med inresor till det område som innefattar Greifswald, Stralsund, Rügen och Ribnitz-Damgarten. Stämningen här i staden är underlig.

I övermorgon börjar påsklovet och jag tänker åka till Sverige då, men jag är orolig för att det av en eller annan anledning inte kommer att gå. För säkerhets skull gick jag därför till stationen nu i kväll, för att höra efter om man kan åka till Sverige under den närmaste tiden. ”Självklart”, blev svaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *