Kinesisk dikt

För några dagar sedan klev jag in i mitt favoritantikvariat. Också där hålls det bokrea i dessa dagar, så jag beslutade mig för att också delta lite i denna bokfest. Jag köpte tre böcker, men här ska jag bara tala om den ena – nu. Det är en liten samling kinesiska dikter i översättning av Hwang Tsu-Yü och Alf Henriksson med teckningar av Birger Lundquist. Jag väljer den allra första – inte för att den står först utan för att jag tycker om den. Längst bak i boken läser jag att detta är den äldsta kända av alla kinesiska dikter, skriven omkring 2300 f.Kr. Vem som skrivit den vet man inte.

Åkerbrukarens sång

Dagen gryr, av arbete full.
Med vila kommer natten.
Jag vänder min åker för matens skull.
Jag gräver min brunn och får vatten.
Vad angår mig kejsarens ära och prakt,
storhet och makt?

oxar

4 kommentarer till “Kinesisk dikt”

 1. Ja, jag börjar undra vem Birger Lundquist är/var – hela den lilla boken är fylld av sådana här små finpennade kinesiska teckningar.

  Lindansaren? Jag tänker på allt möjligt när jag hör det ordet; på de farliga lindansarna (Seiltänzer) i Goethes ”Wilhelm Meister”, de som rövade bort Mignon. Kanske minns jag fel, men jag minns det väldigt tydligt. Och så tänker jag på några rader i en sång av en italiensk cantautore, Francesco de Gregori:

  Arlecchino è già sul filo, la gente vuol vedere cosa fa,
  e il filo corre sopra la città, e tutto il mondo e tutto qua.

  Om jag minns dem rätt de här raderna…

  Och lindansaren är den som har tomrummet under sig, avgrunden på båda sidor om nästan ingenting.

 2. Birger Lundquist tecknade i DN.

  Jag citerar mitt uppslagsverk:

  Lundquist, Birger, 1910-52, tecknare och grafiker, bror till Sven Lundqvist. L. knöts redan 1929 till Dagen Nyheter, där han blev en uppskattad medarbetare på Namn och Nytt-sidan och en sällsynt skicklig reportagetecknare. I lätta eleganta linjer fångade han en ny tids snabba förändringar, sedda genom människor, städer och landskap. Han illustrerade bl.a. böcker av Alf Henrikson och Jan Olof Olsson. Postumt utkom flera samlingsvolymer med teckningar. Stockholms stadsmuseum äger en större samling verk av L.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *