Varberg – vintervandringar vid havet

Havet är något särskilt. Det vet jag som inte längre har det inom dagligt räckhåll. De här dagarna i Varberg har jag strukit omkring längs strandremsan och över klipporna vid nästan alla tider på dagen från tidig morgon – snubblande i dunklet – i solljuset, i snöyran, i skymningen, i kvällsmörkret alltid med Londi min hund, ibland tillsammans med människor jag känner:

Kustsanatoriet
Vi går över heden ner mot havet. Därnere ser man en strimma av Stora Apelviken och Kustsanatoriets gula huskroppar kan man ana om man skärper blicken något. Strax utanför bilden framför oss längs stigen ligger den mytiska Krutkällaren.

mot Getterön
Nu är vi nere vid vattnet i Lilla Apelviken och blickar bort över Skrivareklippan mot Getterön. Vi springer längs sandstranden och svänger in bakom Kustsananatoriet upp i snårskogen.

Albert och Frida
Albert och Frida heter de båda vattentornen som står på en höjd inne bland buskar och snår.

från vattentornen
Från de båda tornen ringlar sig stigen ner mot havet. På somrarna brukar det här nästan ge en Medelhavsvy med "pinjegrenar" i förgrunden.

Lilla Apelviken och Subbe fyr är de ständiga målen – alla vägar och alla blickar går dit:

Subbe blå

Subbe grå

Subbe mörk

Och här har jag försökt avbilda nyårsnatten, så som man kan tänka sig den när man vandrar omkring i en vinternatt vilken som helst…

vinternatt

6 kommentarer till “Varberg – vintervandringar vid havet”

 1. Krutkällaren, Skrivareklippan, Albert och Frida – vilka historier du måste ha att berätta! Lovar gott inför 2006. Ett riktigt gott sådant önskas dig från Wien.

 2. Mycket vackra, vintriga bilder! Den sista med de gigantiska snölingorna i förgrunden ser ut som om planeter och stjärnor släppt från himlavalvet för att virvla om i yster nyårslek på jorden. Påminner om urgamla berättelser om hur stjärnbilderna fick sina namn och sina platser på himlafästet.
  Allt gott under 2006 önskar jag dig!

 3. Åh vilka bilder – underbart vackra och trolska!
  Vi fortsätter berättelserna under nästa år. Tack för det som varit, allt gott!

 4. Bengt, Marita och Thomas,

  nyss kom jag in från en skidtur i Onsjöskogarna med Londi glatt hoppande i skidspåret – över stock och sten, inte bara över snö, men än så länge håller kylan greppet om det vita.

  Tack för era besök här under detta mitt första år i bloggvärlden. Gott nytt år!

 5. Hej Bodil!

  Genom Eva Ströms blogg hittade jag till din och det tackar jag för. Den är intressant och annorlunda och en guldgruva för en litteraturintresserad. Jag ser fram emot det nya året för fortsatt inspiration. Jag tyckte också mycket om bilderna från Varberg

 6. Hej Kristina!

  Jag kan bara säga att jag hoppade till lite grann av glädje inombords när jag läste dina rader här.

  Ett glädjerikt år 2006 önskar jag dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *