Vad heter staden?

Jag sitter här och försöker fördriva novembermörkret med hjälp av sommarens bilder. Titta på de här två bilderna! Vilken stad kan det vara, tror ni?

stad 1

stad 2

I den här staden finns Palazzo Ducale, där jag varje sommar brukar titta på tavelsamlingen – barnen är uppvuxna med tavlorna i Palazzo Ducale. Det här är två av de mest kända (visserligen på dåligt avfotograferade kort):

tavla 1

tavla 2

3 kommentarer till “Vad heter staden?”

  1. Eftersom ingen annan heller verkar veta vilken stad det är tänkte jag våga mig på att fråga om du vill berätta?

  2. Aniara: Tydligen ställde jag fel fråga, så jag tackar dig för att du nu kommer här så vänligt med rätt svar i form av en fråga.

    Det är Urbino, Rafaels (Raffaello Sanzio) födelsestad och man kan fortfarande besöka hans födelsehus som ligger i en brant backe. Hela staden är för övrigt mycket kuperad och – oändligt vacker. Kvinnoporträttet ”La muta” är målat av Rafael och den andra målningen ”La città ideale” är troligen målad av Luciano Laurana.

    Urbino ligger på kullarna innanför Pesaro, som ligger vid havet. Båda ligger i norra delen av regionen Marche.Tillsammans bildar de en administrativ enhet och på den senaste generationen registreringsskyltar står det PU.

  3. Träffsäkert namn på porträttet -hon ser verkligen stum ut…

    Om staden: det verkar inte vara något dumt ställe att återvända till varje sommar!

Kommentera