Greifswald, DDR 2.11 1981

![Greifswald](/wp-content/180pxHGW_1989_1_01_01_01.jpg @alignleft)Idag är det dags för en ny dagboksanteckning från min Greifswaldtid. Jag ändrar eller ”förbättrar” alltså ingenting, utan jag publicerar anteckningarna precis så som de skrevs för 24 år sedan. Det enda ingrepp jag har gjort är själva urvalet:

2.11 1981

Undervisningen håller på att bli en plåga. Jag kan nästan inte säga någonting om Sverige utan att det blir till politik, och jag har ju egentligen aldrig varit intresserad av politik! Studenterna är rädda för varandra och några av dem kontrollerar de andra och spionerar på dem. Det finns säkert också fall då två studenter kontrollera varandra.

Jag har länge känt mig illa till mods av den spända och onaturliga stämningen, men hittills hade jag väl inte förstått sammanhangen riktigt. Idag gav emellertid en av studenterna mig några inblickar i dessa, som fick mig att se lite klarare. (I ett hemligt samtal naturligtvis.) Det finns Stasimedarbetare som deltar som studenter i de flesta undervisningsgrupperna och dessa har till uppgift att rapportera vidare om någon av medstudenterna skulle säga något politiskt ”olämpligt”.

5 kommentarer till “Greifswald, DDR 2.11 1981”

  1. Usch, så obehagligt! När du kom tillbaka till Sverige och berättade om förhållandena, blev du då trodd?

  2. Marita: Av en del ja, men av andra blev jag inte trodd. Jag kom att anses som lite konstig och överdriven, så jag teg mer och mer.

    Nästa anteckning kommer den 8.11 och den innehåller värre saker.

  3. Hur länge var du där?

    (jag svarade på din inbjudan från igår i min egen blogg, kortfattat: ja, det låter spännande)

  4. Tack för hänvisningen, jag vill gärna veta mer (och ska läsa lite noggrannare när jag är piggare än just nu). Det är i alla fall väldigt intressant att ta del av dina anteckningar, och också det du skriver om reaktionerna här i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *