Via Rossetti

Jag har inte läst ut Fulvio Tomizzas roman Gli sposi di Via Rossetti än, men när jag var i Trieste följde jag en dag (ja, det fanns bara två dagar även om de för minnet verkar som en lång rad) Via Rossetti och fann till min förvåning den här plaketten på hörnet mellan Via Domenico Rossetti och Viale XX Settembre med en text av Umberto Saba:

Via del Monte e la via dei santi affetti,
ma la via della gioia e dell’amore
è sempre Via Domenico Rossetti

(Via del Monte är de heliga känslornas gata, men glädjens och kärlekens gata är alltid Via Domenico Rossetti)

När skrev Saba detta? Han levde mellan 1883 och 1957. Stanko Vuk och Danica Tomažič (det unga slovenska kärleksparet i Gli sposi di Via Rossetti) dog en våldsam död 1944. Tomizzas roman handlar alltså om två som verkligen funnits och som verkligen dött så som de dog i romanen.

Ett svar på ”Via Rossetti”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *