Här föddes Karl Kraus

Visste ni att Karl Kraus föddes i Jičín (på tyska Jitschin, tidigare Gitschin)? Nej? Inte jag heller, det vill säga jag upptäckte det först efter att jag satt min fot där.

Här kan ni se var den lilla staden ligger. Kartan visar alltså ett nordligt eller nordöstligt hörn av Tjeckien och det blåa är inte vatten utan verkar på ett ungefär motsvara bergsområdet Krkonošes utsträckning. Vår väg dit förde från Špindlerův Mlýn – eller mera exakt från Svatý Petr – via Vrchlabí och så ner på lite planare marker:

map_ne

Så här ungefär ser Jičín ut om man låter en skicklig tecknare skissera staden från en upphöjd plats (jag vet tyvärr inte vem som gjort teckningen):

jicin_historie

Staden ligger i det vackra området Český ráj (det böhmiska paradiset) och man antar att stadens äldsta del kom till på 1100-talet. En kortare tid efter stadens grundande flyttades den emellertid 2-3 kilometer och fick sitt nuvarande läge vid floden Cidlina utmed handelsvägen mellan Zittau och Hradec Králové. Den medeltida stadskärnan är mycket väl bevarad. Just nu håller man på att förnya stenläggningen på det stora Wallensteintorget. (Jag vände av estetisk petighet kameran från detta restaureringsarbete, fast något av det kan man kanske ana på den första bilden här nedanför.)

Låt oss nu se oss om lite i stadens centrum. Vi går in till Wallensteintorget via Valdiceporten som för genom det stora tornet ni ser ungefär i mitten av den tecknade bilden:

p1040983 p1040989 p1040990 p1040999 p1050005

PS Då och då har jag skrivit något om Karl Kraus under pausträdet. Här är länkar till två av texterna:

Karl Kraus (innehåller bland annat en länk till en Kraus-essä av Håkan Lindgren)

Karl Kraus – en annan sida

4 kommentarer till “Här föddes Karl Kraus”

  1. Välkommen hem! Vilka fina vandringar det måste ha varit… skulle gärna göra det själv: gå på de stensatta vägarna med den saftiga grönskan runt omkring. Jag tyckte det var ett jättefint område när jag var där och åkte skidor; så många olika höga/branta/långa slalombackar det fanns, och fint att gå på tur med Snezka i blickfånget. Men jag hade en fantastisk tur med vädret – strålande sol i en dryg vecka och stadigt den perfekta temperaturen -2.

  2. Hej Nilla!
    Tack – ja, det var fint att vandra i grönskan, fast turen till Jičín kom till för att Londi en morgon vägrade gå. Hon satte sig ner, tittade vänligt, men gick inte ett steg. Förmodligen hade hon träningsvärk eller ont i tassarna från den långa vandringen dagen innan, så vi bestämde oss för att göra något vilsammare.

  3. Har det hänt något i Jicín sedan Kraus lämnade stan? Skämt åsido; det var kul att se några bilder därifrån.

  4. Hej Håkan!

    Jag tycker det är lite roligt att titta på platser ur det här vem-föddes/levde-här-perspektivet eller vad-hände/skrevs-här-vinkeln. Kraus var i och för sig bara ett småbarn när familjen lämnade staden, men vad gör det? En vacker liten stad är det i alla fall och Kraus-vinkeln tillför något extra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *