Sudetenstiefmütterchen

Under en mellandag i vandrandet i Krkonoše var vi nere i Vrchlabí och köpte böcker. Jag inhandlade bland annat det här lilla häftet:

p1050378

Det rör sig om en översättning från tjeckiskan och den lilla skriften ger intressanta upplysningar om klimathistoria, geologi, flora och fauna i det här området. Man kan bland annat läsa att Krkonoše/Riesengebirge var täckt av inlandsis under den största nedisningen (för 650 000-200 000 år sedan). Men jag ska nu inte låtsas att jag är någon geolog eller biolog, utan jag vill bara peka på ett par biologiska detaljer jag lagt märke till vid läsning och vandring.

I häftet läser jag att ett möte mellan hjortronet (från norr) och Latschenkiefer (från söder) äger rum här i Riesengebirge. Ingen annanstans möts dessa två, står det.

p1050129

Latschenkiefer på Getryggen

Och på tundran eller ängen ovanför Luční bouda (på tyska Wiesenbaude) fann jag den här speciella violen, Sudentenveilchen eller Sudetenstiefmütterchen som tydligen är en underart till Vogesen-Stiefmütterchen.

p1050145 p1050147

Jag läser i häftet att denna gula bergsviol nu hotas av den vanliga styvmorsviolen:

Es geht nicht nur um Konkurrenz, sondern auch um das Verletzen der genetischen Struktur seltener Arten. Der beste Beweis dafür ist das gelbe Sudetenveilchen, dessen natürliche Erbanlagen durch eine Kreuzung mit einem eingeschleppten, dreifarbigen Stiefmütterchen gestört wurden.

Fast ännu finns det många riktigt gula Sudetenveilchen kvar här på berget. Det har jag sett.

2 kommentarer till “Sudetenstiefmütterchen”

  1. dessen natürliche Erbanlagen durch eine Kreuzung mit eingeschleppten, dreifarbigen Stiefmütterchen gestört wurden.

    Ack, min barndoms blyga och sällsynta landskapsblomma som marodör och inträngling! Sic transit gloria mundi som jag alltid brukar säga. F.ö. kallades blomman genomgående (felaktigt) för Natt och Dag i de trakterna.

    Men ”Sudetenveilchen” – får den verkligen heta det för Klaus?

  2. Hej Bengt,

    det var verkligen inte meningen att med detta infällda citat håna styvmorsviolen, som jag för övrigt tycker mycket om, men ja, den gula styvmodern har tydligen problem med att ”hålla färgen”…

    Jag antar – möjligen med orätt – att Klaus inte vet något om Sudentenveilchen. Det är något i hans blick eller ansiktsuttryck som tyder på det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *