Det finns inget externt sparkrav på Svenska Institutet

Vi tar det en gång till: Det finns inget sparkrav på Svenska Institutet från regeringens sida, även om representanter för den översta ledningen i SI då och då mumlar – eller skriver – om sådana. Madeleine Sjöstedt och Monika Wirkkala antyder eller säger att man måste dra in sju lektorat inom svenskundervisningen på grund av sparkrav. Sparkraven finns inte, alltsammans kommer inifrån eller uppifrån SI:s topp. Och Kurt Bratteby bagatelliserar saken i Kulturnytt genom att säga att det rör sig ”om några stipendier som behöver dras in”. På Linkedin kan man dessutom se att SI samtidigt nyanställer analytiker och kommunikatörer. Här följer några av årets nyanställningar:

aug 2022: analytiker, Sverigebildsanlys
aug 2022: digital kommunikatör, global kommunikation
mars 2022: digital kommunikatör, tematisk kommunikation
jan 2022: handläggare, internationella relationer

SI:s ledning väljer alltså att skära i huvuduppdraget till förmån för vaga metaaktiviteter, samtidigt som man ljuger om sparkrav. Alltsammans genomfört under stort hemlighetsmakeri. Och den som höjer rösten mot detta hotas med påföljder.

Jag undrar nu: Vad säger lagen om detta? Kan man säga upp personal som arbetat i många år och samtidigt nyanställa? Får de här processerna ske bakom lykta dörrar? Osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *