”Realism” nytt ord för ”appeasement”

Det finns en gruppering i Sverige som går under namnet ”Bevara alliansfriheten”. I denna grupp vimlar det av putinister som med hala ord propagerar emot att ukrainarna ska få försvara sitt land. Nyss läste jag en obehaglig text av en person där som heter Mats Björkenfeldt. Textens rubrik är ”Orealisten Anne Linde” för den som vill och orkar läsa hela. Jag väljer här att skärskåda ett utdrag ur texten. Ett nytt kodord för falskheten verkar vara ”realism”, så vi bör nog se upp med dem som använder det ordet som en fana, åtminstone under den närmaste tiden. En person som Björkenfeldt verkar se upp till är en man vid namn Anatol Lieven. Björkenfeldt citerar på ett ställe i sin artikel denne Lieven och lägger sedan till en egen kommentar:

”Realistiska överväganden ger oss viktiga insikter när det gäller Ryssland och Ukraina. Varje amerikansk tjänsteman med en djup förståelse för Ryssland (som tidigare ambassadörerna George F. Kennan, Jack F. Matlock Jr., Thomas Pickering och William J. Burns), och varje intelligent amerikansk realist (som John Mearsheimer och Stephen Walt), har förstått att för det ryska etablissemanget är det ett livsviktigt intresse att förhindra Ukraina från att gå med i en fientlig militär allians för vilket landet kan vara berett att gå i krig. Kopplat till detta är två andra frågor av vitalt intresse för Ryssland: att hålla fast vid den ryska flottbasen i Sevastopol och att behålla en nyckelroll för det ryska språket i Ukraina”, klargör författaren, som dock påpekar att detta är inte att rättfärdiga Putins agerande mot Ukraina.

Jaså? Detta rättfärdigar alltså inte putins agerande? Det var mig ett djärvt påstående! Men det går alltså bra att ställa sig bakom detta: ”Varje intelligent amerikansk realist … har förstått att för det ryska etablissemanget är det ett livsviktigt intresse att förhindra Ukraina från att gå med i en fientlig militär allians för vilket landet kan vara berett att gå i krig.” Och dessutom förstår de intelligenta realisterna att det är viktigt för Ryssland ”att behålla en nyckelroll för det ryska språket i Ukraina”! Efter månader av rysk massförstörelse av ukrainska städer, nedbrännande av skördarna, mord, misshandel, våldtäkter, tortyr riktade mot det ukrainska folket så vill dessa intelligenta realister visa oss att det är viktigt att bevaka ryska intressen i Ukraina! Var är skammen hos Björkenfeldt och Lieven med flera ur denna miserabla grupp cyniker?

Jag väljer ytterligare ett avskyvärt ställe i denna text – läs och kräks!

Ett realistiskt förhållningssätt till kriget idag borde dikteras av ett sökande efter en fredsuppgörelse som skulle skydda ukrainsk suveränitet och dess förmåga att röra sig mot väst, samtidigt som det ger Ryssland tillräckligt territoriellt för att tillåta Putin att göra anspråk på seger och avsluta kriget: "Ukrainas fortsatta försök att återerövra de områden som Ryssland har innehaft sedan 2014 innebär ett oändligt krig, med endast mycket begränsade chanser att lyckas; trots USA:s ovilja att kämpa för Ukraina finns allvarliga risker för att det eskalerar till en internationell konflikt, med potentiellt katastrofala resultat för Ukraina, USA och mänskligheten som helhet."

Ja, det står verkligen att vi bör ge ”Ryssland tillräckligt territoriellt för att tillåta Putin att göra anspråk på seger och avsluta kriget”! Om detta avskum inte är putinister så vet jag inte vilka som skulle vara det!

Cynismen har nu alltså valt sig ett nytt kodord i sin hala, slippriga kamp för den ryska imperialismen: Realism. ”Realism” är ett nytt ord för ”appeasement”.

Se noga upp för dessa ondskans hantlangare som påstår sig vilja rädda Ukraina från storkrig! Må dessa falska figurer gå under!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *