Om att inte ”förödmjuka” Ryssland

Verbet ”förödmjuka” intresserar mig. På förekommen anledning så att säga. Först samlar jag, för att få en klarare bild av begreppet, några synonymer till ”förödmjuka”: förnedra, kränka (någons stolthet), snoppa av, skämma ut. Så. Jag har nu på flera ställen läst att Macron inte vill att vi ska förödmjuka Ryssland. ”Vi” verkar betyda EU eller kanske Europa. Vi får inte förödmjuka Ryssland och det finns en risk för det, alltså att Ryssland förödmjukas, om Ukraina vinner kriget. Detta oroar Macron och ett halvt steg bakom honom tuggar Scholz lite tystare samma smörja. ”En ukrainsk seger skulle kunna destabilisera Ryssland och göra landet ännu mer oförutsägbart och dessutom kunde det bli ännu ett hinder för en normalisering av energitillförseln.” Vad??? Sådant här kan alltså vara rumsrent att säga? Vart är vi på väg? Så försvinnande kort var alltså stunden av solidaritet med Ukraina! Och det är fler västeuropeiska ledare som mumlar något liknande, hm hm babbel babbel, inte förödmjuka, energiförsörjning, fred, babbel babbel. Ja, ”peace in our time” babbel babbel.

Nu tycker stora delar av Västeuropa att kriget i Ukraina blir mer och mer obekvämt. Vi vill ha våra saker, vår komfort, vi vill prata lite svalt om oroshärdar på andra sidan jorden, vi vill ha semester. Vi vill inte veta något mer om ukrainarnas kamp och lidande. Vi tycker det är tråkigt, för visst är det synd om dem, men nu vill vi faktiskt tänka på något annat, bekymra oss lite grand för någon mindre orättvisa hemmavid, känna oss kloka och se saker från mer än ett håll…

Denna bottenlösa skam. Må avgrunden öppna sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *