Om planeters och andras ensamhet (tillägg)

För fem år sedan skrev jag en kort text om det underliga namnet ”Lonely Planet”:

Tanken gör sina egna resor. Och kroppsligen far jag hit och dit med stadens spårvagnar och tanken åker med. Den är som ett oändligt rep, alltid fästat vid mig. Och nu tänker jag på Lonely Planet, detta märkliga namn på, ja, på vad? Resehandböcker? Är det världen som är ensam i universum? Eller finns dessa alltmer detaljerade och preciserade böcker – eller appar kanske snarare eller något annat papperslöst eller -fritt – med allt hemligare tips för att så många resenärer är så ensamma eller tvåsamma eller gruppsamma att de aldrig skulle drömma om att fråga någon på platsen om vägen dit eller dit? GPS är en förkortning för ”våga inte fråga” på ett språk som ännu inte formats.

Och igår tänkte jag på den och skrev bland annat det här:

Tankarna simmade runt i huvudet som i ett slags töjbart akvarium. ’De tu blev ett’ hörde jag inifrån någon punkt bland hjärnvindlingarna. Jag klämde lite på orden och så gjorde jag med ens en existentiell upptäckt. Ja, existentiella upptäckter är som vi vet vända inåt. Kanske är de omöjliga att förmedla, men det går inte att veta. Jag tänkte att om två blir en, så är de ensam (läs det på någon form av norrländska!) igen. Varelser kan bara mötas och vara tillsammans om de är åtskilda eller i alla fall enskilda.

Men egentligen började detta senare funderande vid planeterna och faktiskt ”Lonely Planet”. Planeten är ensam och känner sig ensam i rymden och vi känner oss ensamma på den för att vi är åtskilda från varandra. Vidare tänkte jag att det kanske finns en planet med liv, där allt liv är ett, hela planeten är en enda varelse. För några ögonblick tänkte jag att detta ju måste vara en total trygghet, men så vändes bilden i huvudet: Om hela planeten är en enda varelse, då är den ju ensam igen. Vem är den tillsammans med? Sig själv, alltså ingen, ingen annan. Ja, och så ramlade jag in i gårdagens ”existentiella upptäckt”: ”om två blir en, så är de ensam (läs det på någon form av norrländska!) igen. Varelser kan bara mötas och vara tillsammans om de är åtskilda eller i alla fall enskilda.”


bilden vill återge essensen av denna värld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *