Glimtar från Sarajevo

Nu har jag ett tag dagligen visat bilder från Mostar, men det var ju i Sarajevo jag var. Jag vill nu låta er se några kända och mindre kända vinklar av staden, de flesta i eller i närheten av Baščaršija. En duggregnig och lite småkylig dag gick jag längs den inte alltför snarfagra gatan Petrakijina och fick mig det här tehuset utpekat: Franz & Sophie, ja, många namn här rycker i historiens trådar. Det här är det bästa stället i hela Sarajevo, ja, kanske i hela Bosnien, för en teälskare. Vi gick inte in för vi hade andra mål, men jag ville lägga det på minnet, så jag tog en bild.

bild1-45

Ja, det där andra målet var frukt- och grönsaksmarknaden, där det trots kylan gick ganska livligt till.

bild2-46

Sedan gick jag på egen hand lite turistiskt i Baščaršija. Jag letade mig till den berömda brunnen Sebilj och gladde mig åt att platsen omkring inte längre var en byggarbetsplats, som den var förra gången jag var här. Det var fint och tyst.

bild3-45

Jag hade en idé om att försöka köpa en riktig bosnisk ćilim-matta (”kelim” på turkiska), så jag tillbringade en rätt lång stund på en mattmarknad och tittade och kände på matta efter matta, men de flesta var inte bosniska, så jag skjuter upp detta till nästa besök i trakten – då ska jag till Visoko, där det bästa hantverket ska finnas.

I stället drack jag kaffe och åt baklava, även om det nog inte var i kaféet på bilden här. I alla fall är jag inte säker.

bild4-46

En kväll gick vi till ett underbart ställe: kafé, bar, vinstuga, vad var det? Allt och lite till kanske. Nej, jag minns inte namnet, men jag vet att jag vill dit igen. Vi har många bra ställen här i Zagreb, men något sådant finns inte:

bild5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *