Trappan

När jag härom dagen gick i duggregnet längs Vlaška och utan någon särskild orsak vek in i den där "namnlösa" gränden, som kanske är en utlöpare av gatan, kanske något eget också till namnet, kom jag att stanna framför en liten trappa som saknade de nedersta stegen.

bild-50

Det är lätt att tro att det nedersta steget kommer först, att det är början, tänkte jag, medan jag försökte föreställa mig hur det kunde gå till när någon tog sig ut ur eller in i huset. Kanske är det slut med allt sådant, fortsatte tanken och bytte sedan spår: Är det här en bild av mitt liv? Eller föreställer trappan med luftsprånget min kroatiska? Talar den till mig om att bygga en stadigare grund?

Jag såg ut över den karta som väggens tegel med sina spridda öar av puts visade upp för mig. Jag färdades i tiden och i rummet. Och jag tänkte på Comacchio, mitt miniatyr-Venedig, för visst skulle det passa med vatten här vid trappan? Och gränden blev en kanal och jag satt plötsligt i en båt, nej, ingen gondol, en liten båt med åror ≈≈≈≈≈≈

Kommentera