Svalorna i Buzet

Buzet hittar ni lätt på kartan i inlägget här intill. Det var en het dag så vi gjorde en ganska summarisk stadsvandring och ganska snart smet vi in på den lilla stadens ena restaurang, som är inrymd i borgen och som, som sig bör, serverar tryffel. Hundförbudet fördes vi elegant förbi och vi fick en egen svit att äta i.

Så här berättar guideboken om Buzet:

Buzet var en illyrisk fästning som senare blev romersk med namnet Pinguentum. Här styrde venetianare från och med 1420. De byggde till en liten och en stor port (1457) i stadsmuren. Numera är Buzet känt för sina tryfflar.

Vi åt tryffel och utanför fönstret flög svalorna i djärva och sköna piruetter och snirklar. Jag vet inte om ni har försökt fotografera svalor i flykten. Efter en rad misslyckade försök kom jag på att jag skulle trycka av just när jag inte såg en enda fågel. Min långsamhet blev därigenom till en förutseendets snabbhet och framtidens rörelser fastnade på bilderna.

8 kommentarer till “Svalorna i Buzet”

  1. Tornsvalor, eller tornseglare som de numera kallas, är otroligt snabba flygare. Skickligt att du lyckades fånga dem på bild.

  2. Aha, det är tornsvalor (eller tornseglare). Tack för den upplysningen! Jag var alltså inte skickligare än jag beskrev i texten.

  3. Nu har jag sett att tornsvalan inte är någon svala egentligen och att den därför har fått namnet ”tornseglare” i stället. Det visste du antagligen.

  4. ”Min långsamhet blev därigenom till en förutseendets snabbhet…” – får jag knycka den formuleringen av dig och eventuellt återanvända den?

  5. Att tornsvalan inte är en egentlig svala visste jag, men jag säger och tänker ändå på dem som tornsvalor och inte tornseglare. På landet hade vi flera sorters svalor. Hussvalor i ett tiotal bon runt huset. Ladusvalor i båthuset och på logen. Ett tornsvalepar häckade under några tegelpannor på ett av husen och flög med svindelfart in till sitt näste. Någon kilometer hemifrån fanns det backsvalor i ett gammalt sandtag.

Kommentera