Meštrovićs džamija

Flera gångar har jag visat bilder på Meštrovićs paviljong eller ”džamija” (moskén), som den ofta kallas, eftersom den under en period tjänade som moské. Nu är byggnaden konstmuseum igen, som den var från början. Jag har alltid visat den från utsidan och det vill jag göra nu också. Så här såg den ut härom dagen:

Men det nya jag vill komma med är insidan. Strax före jul var jag där för att titta på julmarknaden uppe på den cirkelformade ”balkongen” som följer ytterväggen strax under taket. Däruppifrån tittade jag med en känsla av lätt svindel ner i utställningslokalen. Då pågick ännu utställningen ”Japansk höst” och genom hela det jättelika cylindriska rummet hängde ett nät med gyllene löv fästade här och där vid maskorna. Andlöst tittade jag ner, glömde julmarknaden och bara stod där framåtlutad över räcket, trots svindeln. Ett par dagar senare gick jag tillbaka för att ta en bild på denna gyllene japanska höst, men det var för sent. Rummet var tomt så när som på två svartklädda människor, som för mig såg lite japanska ut. De såg ut som om de uppförde en pantomim: ”Japansk vinter” kanske. Jag tog en bild:

3 kommentarer till “Meštrovićs džamija”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *