Mer från Zlatko Kopljars utställning

I söndags tog Londi och jag en längre promenad än vi gjort på månader. Vi gick i riktning in mot stan till Meštrovićs paviljong. Jag hade genom Draženka fått veta att det pågår en installation eller utställning på den runda platsen utanför museet och där träffades vi tre. Konstnären Zlatko Kopljar har byggt fyra torn av tegel som en gång tillverkats av fångar i koncentrationslägret Jasenovac. Tornen är med avsikt ofullbordade. Här finns en text på kroatiska om utställningen. Och här en på engelska.

Koncentrations- och förintelselägret i Jasenovac inrättades av Ustaša 1941 och det var i bruk till andra världskrigets slut. De människor som mördades och pinades här var främst serber, judar och zigenare, men även kroatiska och bosniska regimkritiker. Här kan man läsa mer om lägret då det var i bruk. Och här finns information om Jasenovac idag.


blick på tornen med museet i ryggen

2 kommentarer till “Mer från Zlatko Kopljars utställning”

  1. Allvarlig påminnelse om vad människor kan hitta på när de tillåts släppa vett och sans. Konst med mening, very good.

  2. Det här hör till sådant som man på officiellt håll och vissa andra håll här inte är så mån om att minnas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *