Förändringar i vårt kvarter

När Londi och jag kom tillbaka till Zagreb i slutet av augusti gjorde jag några tråkiga upptäckter på butiksfronten i våra kvarter. Anitas lilla butik, där jag brukat köpa allt möjligt från pršut och surkål till sockor var stängd och övergiven. Först trodde jag att den var sommarstängd, men veckorna gick och inget livstecken syntes tills det plötsligt dök upp en skylt där det stod något med ”iznajmljuje” – uthyres. Vägg i vägg med Anitas affär fanns tidigare ett bageri, där jag visserligen inte köpt allt mitt bröd men ganska ofta hade jag köpt av deras härliga puterštangice och ibland, när jag inte hade lust att laga mat, någon burek. Vid min återkomst såg jag att lokalen var helt tom, liksom renrakad, bara väggkaklet fanns kvar. I och för sig hade jag vetat ett det här bageriet haft svårt att klara sig, Anita hade väldigt bra bröd i sin affär, bland annat det bröd som blev korat till Kroatiens bästa år 2011, ett fullkornbröd (punozrnati kruh) som jag också köpte av. Dessutom brukade Anita då och då stå på lur utanför sin butik för att med blicken hindra dem av hennes kunder som försökte gå in i bageriet. Jag kände mig alltid som en tjuv när jag smet in där. När jag nu såg att bageriet inte längre fanns tänkte jag något i stil med: ”Typiskt, nu när jag äntligen skulle kunna gå in där helt öppet, så finns det inte längre!” Nå, eländet nådde sin botten när jag några veckor senare plötsligt fick se en skylt på rutan till min frukt- och grönsakshandel: ”Poštovani kupci, zbog bolesti vlasnika voćarna je zatvorena do daljnjeg.” (Ärade kunder, på grund av ägarens sjukdom är fruktaffären stängd tills vidare.)

Plötsligt blev mina inköpsrundor längre och jag tvingades dessutom köpa mer på Mercator. För säkerhets skull slog jag nästan varje dag lovar runt de stängda affärerna på mina promenader med Londi. Och se, i förrgår var fruktaffären plötsligt öppen igen och den sjuke stod där inne frisk: ”Kako ste?” ”Dobro.” Jag köpte massor: äpplen, druvor, tomater, lök, paprika, zucchini och šipak (granatäpple). Frukt- och grösaksbalansen var återställd.

Och nu den här morgonen såg jag en lapp uppklistrad på insidan av det övergivna bageriet: ”Uskoro otvorenje pekarne”. (”Snart öppnas bageriet” eller mer exakt ”Snart öppnande av bageriet”). Så det finns hopp på brödsidan också. Det gäller nu att bageriet bygger upp en stabil kundkrets innan någon tar över Anitas affär, om någon nu vågar sig på det. Kanske vore det en idé för en slaktare att öppna där…

6 kommentarer till “Förändringar i vårt kvarter”

 1. ”Radno vrijeme” betyder väl öppettider? Väldigt frikostiga! Det kunde man önska att bagerierna här hemma tog efter…. Det låter härligt med en fruktaffär. (Men en torgdag i Trelleborg är heller inte att förakta vad gäller inköp av frukt och grönt 🙂

 2. Ja, det betyder det eller om man ska vara petig så blir det ”arbetstider”, men det är ju det vi kallar ”öppettider” när det gäller affärer. Ja, det är fantastiskt för kunderna, kanske mindre fantastiskt för dem som arbetar där. Ja, det är härligt att handla i frukt- och grönsaksaffären, nästan allt är nytt varje dag.

 3. Vad synd att de små butikerna är tvungna att stänga. Det verkar ju tyvärr vara rätt vanligt idag. Hoppas det nya bageriet klarar sig. 🙂

  Vi har börjat handla på Böndernas marknad på fredagar. Lillen älskar när vi går dit. Troligen för han får smaka på ost och bröd. Och jag älskar att vi slipper köra till gårdarna istället.

  Ha en fin söndag!

  Kram från Uppsala,
  Constanze

  PS: Jag klurar lite på språkliga saker..”pekarne” är det släkt med ”Bäcker”? Och i ”puterštangice” göms väl Butterstange, eller? 😀

 4. Ja, jag hoppas också att bageriet ska hålla för trycket. Jag tror det gör det. Det gäller bara att de inte börjar sälja bröd i det som var Anitas affär, tror jag.

  Du har rätt i dina antaganden: En ”puterštangica” är en ”Butterstange”. Jag tror att det har rötter i Dubbelmonarkins bröd- och kaktraditioner. Vad gäller ”pekar” och ”pekarnica” så är orden släkt med ”Bäcker” och ”Bäckerei” och ”baka” och ”backen” och ”bagare” etc etc Jag har grävt lite grand i detta och orden verkar ha indoeuropeiska rötter, så det är sannolikt inte fråga om några lån där. Fast kolla gärna, kanske hittar du något mer om detta.

  Trevlig söndag!

 5. Hur vanliga är granatäpplen i affärerna och hur är priset? Har smakat en gång – i en sallad. Såg mitt första (växande)granatäpple i somras – på Sardinien, så vackert med sin krona ”på huvudet”!

 6. De är väldigt vanliga just nu, fast de är väl inte direkt billiga, men jag vet inte på rak arm vad de kostar. Jag får kolla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *