Jarun

Igår var jag för första gången vid sjön Jarun här i Zagreb. Varför så sent? Ja, för det första för att man inte får ta med sig hundar dit och för det andra för att jag tyckte att alltsammans såg för konstgjort ut på de bilder jag sett. Men igår åkte jag alltså ändå dit med Draženka för en simtur. Visst ser det lite väl arrangerat ut, men tydligen är Jarun precis som Bundek och Savica en rest av en av Savas gamla flodarmar; kanske var Jarun från början en korvsjö. I alla fall är sjön riktigt stor och ganska svåröverblickbar med alla sina olika vikar och armar, så det reglerade blir mindre störande. Dessutom upptäckte vi att man nog ändå kan smuggla in hundar i området, om man bara är lite försiktig och liksom kommer in bakvägen. Det är väl ungefär lika förbjudet och tillåtet som att åka spårvagn med hund, så vi tänker pröva någon vardagsmorgon så småningom.

Här verkar man inte bada:

Men här däremot:

7 kommentarer till “Jarun”

  1. Behind the lake you can see the Sava. Jarun used to be a backwater of the Sava river and after the floods in 1964, they built the banks and separated Jarun from the Sava.

  2. På den övre bilden ser det ut som om det är en mängd vita flöten utspridda över vattenytan. Trodde först att det var fåglar. Vad kan det röra sig om? Någon form av fiske? Eller är flötena utlagda som hinder?

Kommentera