Neuruppin – sommaren 2011

Dags igen för lite återblickar på sommaren som gick (fast här är den kvar ändå). I mitten av juli tillbringade Londi och jag två dagar i Neuruppin, Theodor Fontanes och Karl Friedrich Schinkels födelsestad. Hit kommer jag ofta för att gå i spår: Fontanes, Schinkels och till sist mina egna.

Staden fick ett uppsving på slutet av 1990-talet och runt sekelskiftet. Många byggnader restaurerades, ett stort hotell uppfördes till vissas irritation nere vid sjön och turister strömmade till. Nu pågår ett slags efterdyning. Man hade hoppats för mycket, lokaler står tomma, arbetslösheten, särskilt bland ungdomar, är stor och det enda stället som verkar vara ekonomiskt riktigt framgångsrikt är en glassbar grundad av en napoletanare som tillbringar delar av vintern nere i sina hemtrakter.

Men kanske vänder vindarna igen. Staden är vacker, mycket är välskött, naturen omkring är härlig med lövskogar och rader av sjöar.

Blick mot klosterkyrkan nere vid sjön:

Vy från samma kyrka:

Ruppiner See sedd från en sydlig vinkel av staden:

Siechenstraße (?) med Londi som ”Gastgeberin des Bildes”:

6 kommentarer till “Neuruppin – sommaren 2011”

  1. Hi Draženka,
    this is the town north of Berlin, where Londi and I stayed for a couple of days during our trip to Sweden.

  2. Tack Jens, men jag får inte din länk att leda någonstans. Kan du göra ett nytt försök eller maila mig den, så kanske jag kan stoppa in den?

Kommentera