Byggnader av Viktor Kovačić och Ivan Meštrović

Här kommer nu som utlovat en bild av Nationalbanken i Zagreb, ett verk av Viktor Kovačić:

Och så här såg jag den på ett foto på utställningen med art déco i Muzej za umjetnost i obrt här i våras:

Jag trodde att jag skulle få till samma vinkel när jag tog min bild, men det gjorde jag verkligen inte. Nej.

Och så en byggnad av Ivan Meštrović nu:

och då:

Den uppfördes på 1930-talet och var först tänkt som utställningslokal, men omvandlades 1941 till moské och utökades då med tre minareter. 1949 revs minareterna ner. Idag är byggnaden utställningslokal för samtidskonst.

4 kommentarer till “Byggnader av Viktor Kovačić och Ivan Meštrović”

  1. Tvåan var riktigt snygg. Ettan påminner mig om hörnhuset i Gamla Stan, strax efter riksdagsbron; vad det nu har för uppgift? Något obskyrt samhälleligt säkert. Karin minns väl, eller du?

  2. Nu – scandalo! – måste jag ta tillbaka hälften här. Jag fick just ett påpekande om mitt misstag. Det är Viktor Kovačić som står bakom Nationalbanken. Det blir till att ändra både rubrik och text. Tack och lov ändå att någon tog mig i örat!

Kommentera