Slovenien – bilder från ett tågfönster

Som ni kanske märkt så har jag en särskild förkärlek för landskaplig skönhet. Tågresan genom östra Slovenien var mycket generös med sådan. Stora delar av den slovenska delen av färden Zagreb-Brno gick utmed en flod eller kanske utmed flera floder; jag blir inte riktigt klok på det, trots att jag tittat på diverse kartor på nätet. Mina Kroatienkartor tar av naturliga skäl bara upp delar och gäckar mig därför mest. I alla fall verkar vi till en början ha åkt längs Sava och sedan möjligen längs dess biflod Savinja. Mot slutet av den slovenska sträckan kanske det var Drava vi (eller jag, för Londi kunde nog inte se floden genom fönstret) såg flyta förbi. När vi vid Spielfeld-Straß kom in i Österrike (och enligt uppgift bytte lok) fick vi oss en tidtabell med stationernas namn tillslängd på ett säte. Det här är namnen längs den slovenska delen av resan (från Kroatien räknat): Dobova (där en minutiös kontroll genomfördes, i vilken bland annat letande efter någon eller något under sätena ingick) – Krško – Sevnica – Laško – Celje – Pragersko – Maribor. Här är några av bilderna jag tog genom tågfönstret:

I Slovenien ropades alla stationer ut på både slovenska och tyska och den tyska frasen inleddes varje gång med "Meine Damen und Herren". Jag förmodar att den slovenska frasen inleddes med en liknande formel, men nu minns jag inte längre hur det var.

2 kommentarer till “Slovenien – bilder från ett tågfönster”

Kommentera