Peter Hille

Peter Hille (1854-1904) kände jag egentligen bara till genom Else Lasker-Schüler. Hon såg upp till honom, den kringvandrande utfattige diktaren; han var under en tid hennes stora förebild. Hon skrev sin första bok om honom. Den här korta dikten har jag ofta tänkt på:

St. Peter Hille

war eine Welt,
Meteor stieß er von sich.

Nej, den går inte att översätta, den blir för enkel eller så faller den sönder – i en del, men jag gör ett försök ändå:

St. Peter Hille

var en värld,
meteor utslungade han.


målning av Lovis Corinth från 1902

På min tröskel denna morgon fann jag denna vårdikt av Peter Hille:

Nachtigall

Graue Melodie.
In dir singen Erde und Himmel
Und sind Frühling.

Jag försöker här också:

Näktergal

Grå melodi.
I dig sjunger jord och himmel
Och är vår.

Kommentera