Kulturhus på Samos

På den grekiska ön Samos i den lilla byn Vathi finns sedan en liten tid ett kulturhus – ”Vänföreningen Vathis Kulturhus”. Så här – bland annat – skriver en av föreningens medlemmar om målsättningarna:

Föreningen vill värna om den mycket speciella miljön i Vathi, stödja kulturella aktiviteter på plats eller annorstädes och erbjuda sitt kulturhus för boende och aktiviteter av alla de slag som är förenliga med föreningens vidsynta ideal. Det är möjligt – men jag tvivlar! – att vi inte blir mer än en förening bland andra men vi kan också utvecklas till att bli ett livskraftigt alternativ när det gäller kurser och seminarier, en samordnande kraft på ön och en maktfaktor i utformandet av det nya Övre Vathi. Allt beror på er!

Vathi1

Ett viktigt inslag i verksamheten i huset i Vathi är kurserna som ges där. Här följer beskrivningar av några av dessa:

1900-talets grekiska litteratur:

Kursledare: Fil dr Ann-Margaret Mellberg och författaren Jan Henrik Swahn.
Kursbeskrivning: Den grekiska 1900-talslitteraturen är rik och skiftande. Märkliga episka romaner. Koncentrerade diktsamlingar. Nobelpristagare och avantgardism. Många äldre författare är välkända och älskade i Sverige, men det finns såväl nyare litteratur som många hos oss okända författare att upptäcka.
Ann-Margaret Mellberg har doktorerat i Sverige på 70-talsgenerationens grekiska poeter och är en idealisk ciceron i den grekiska samtidslitteraturen. Jan Henrik Swahn är svensk författare och översättare som översatt många av den grekiska litteraturens främsta namn.
Kursen består i morgonföreläsningar av kursledarna. Egen läsning av förmedlade texter samt diskussioner kring det lästa. En stor emfas läggs vid deltagarnas egna kreativa läsningar och medverkan i diskussionerna. Plats kommer att finnas för läsning på stranden, kulturhistoriska exkursioner och vandringar i naturen.
Kursen kommer att ge deltagarna en djupare inblick i den grekiska litteraturens specifika förutsättningar och uttryck.
Litteratur på svenska och engelska.
Kursavgift: 3 500 kr
Intresseanmälan sänds till: janhenrik.swahn@comhem.se

Skrivarkurs i Vathi:

Kursledare: Författarna Jan Henrik Swahn och Magnus William-Olsson.
Kursbeskrivning: Kursen omfattar såväl poesi som prosa, utifrån deltagarnas egna önskemål. Föreläsningar om litteratur och poetik. Eget skrivande. Gemensamma textdiskussioner. Personlig handledning.
Kursen ger deltagarna stor frihet att själva bestämma sitt sätt att arbeta. Vi betonar lusten i skrivandet, inte tvånget. Det ska kännas roligt och angeläget att följa kursen. För dem som vill finns många möjligheter till umgänge och upptäckter.
Kursen leder till ökad språklig medvetenhet och säkerhet.
Kursledarna är erfarna och etablerade författare, kritiker, översättare och lärare med mycket goda insikter i litterärt skapande.
Kursavgift: 3 500 kr
Intresseanmälan sänds till: janhenrik.swahn@comhem.se

Antik poesi och kultur:

Kursledare: Magnus William-Olsson
Kursbeskrivning: Med utgångspunkt i poeter som Homeros, Sapfo, Alkaios, Archilokos och filosofer som Pytagoras, Herakleitos, Platon och Epikuros tar vi oss an den tidiga grekiska litteraturen och kulturen. Föreläsningar av kursledaren följs av diskussioner kring konkreta texter. I kursen ingår ett besök i Efesos.
Kursen vill väcka lust och skapa förståelse för antikens litteratur och kultur.
Kursavgift: 3 500 kr + ca 1 000 kr för resa till Efesos
Intresseanmälan sänds till: magnusw_o@hotmail.com

Jan Henrik Swahn har dessutom berättat för mig att föreningen har täta kontakter med grekerna på ön och att man skapar kulturprogram även i samarbete med dem. Dessutom vill föreningen arbeta över andra kulturgränser. Här finns en länk till kulturhusets hemsida.

Vathi 2

….

….

Som avslutning – lite grekiskt ur pausträdets textflora:

Hölderlin – längtan tillbaka till det klassiska Grekland

Greklands gudar

Vindarnas torn, Hefaisteion och tempelhundarna eller om att återvända

Orfeus

Förtrollad natt

Grekiska – marmorord mot blå grund

Till Akropolis

Zeustemplet

I gränden hos Kavafis

[Att läsa Kavafis]( http://www.bodilzalesky.com/blog/2007/04/19/att-lasa-kavafis/)

[Konstantin Kavafis: Joniskt]( http://www.bodilzalesky.com/blog/2006/12/11/konstantin-kavafis-joniskt/)

Den olympiske Zeus’ kolonner: Nikitas Rantos

Papegojan

2 kommentarer till “Kulturhus på Samos”

 1. kan man hyra? Hallå hallå! Jan Henrik, Magnus?
  Vad kul!
  Kan jag hyra ett rum där och dela kök och så?
  Utan att delta i kurs.
  Bara vara.
  Går det?
  I vår slutet på mars-april.

  Agneta Klingspor

 2. Agneta! Det är först till kvar som gäller. Det går säkert bra den tiden du angett. Det enda som krävs är att du blir medlem i föreningen för 2009. Det kostar 300:- Kontonumret finns på hemsidan. Hälsningar Jan Henrik

Kommentarer är stängda.