Det svenskaste

Vid den här tiden på året är det lättare än annars att i landskapet upptäcka var alla de nu försvunna torpstugorna en gång stått. Som ett slags symbolduo för skönheten och nyttan, syns blommande äppelträd och syren i blom, oftast ljuslila bondsyren.

duo

När stugan och lagården för länge sedan vittrat ner och jordkällaren rasat ihop står apeln ännu där omgiven av syrenbuskarna. Under resten av året lägger man knappast märke till dem, men så här i maj – också under mulna dagar – lyser det i lila och vitt från de gamla boställena.

2 kommentarer till “Det svenskaste”

  1. Ibland kan man, mot sommarens slut, helt oförhappandes träffa på tigerliljor i landskapet. Också de ett tecken på tidigare boplats.

    En gång fann jag långt in i skogen ett mycket stort bestånd av spansk körvel och under dess täta plymer fanns här och var stenlämningar som tydde på husgrunder.

  2. Hej Agneta,

    de där tigerliljorna har jag nog sett eller i alla fall något liknande, men den där spanska körveln verkar exotisk. Annars har jag sett vinbärsbuskar och påskliljor, ja, egentligen kan man stöta på allt möjligt, men det verkar som om äpple och syren utgör själva ”grundmönstret”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *