Greifswald, DDR 25.3 1982

Medan kampen mot diktaturen fortgår i Vitryssland, tittar jag i mina anteckningar från livet under en annan diktatur, en som inte längre finns. Lukasjenko verkar fortfarande ha ett järngrepp om landet, men för hur länge? I Ukraina ser det redan, trots alla problem som ännu kvarstår att lösa och trots Västeuropas ofta ogina attityd, helt annorlunda ut. Jag läser Jan Blomgrens artikel i SvD (från igår) och hittar bland annat det här:

Aldrig tidigare har det varit så högt i tak i Ukrainas inrikespolitik. Jämför vi exempelvis situationen för etermedier i Ryssland och Vitryssland är det en stor skillnad att titta på nyhetssändningar i Ukraina.

Eller det här citatet av radiokommentatorn Bogdana Kostiuks ord:

-Det viktigaste med den orangea revolutionen var att vi fick en utveckling av det sociala samhället, alla insåg att vi själva måste ta ansvar för utvecklingen.

Men nu till Greifswald, DDR och ner i det förflutna:

G

25.3 1982

Idag har jag läst en recension av en framtidsskildring med studenterna. Den recenserade texten handlar om ett samhälle som uppstår efter ett begränsat kärnvapenkrig. Problemet är att här efter en kort tid utvecklas en totalitär stat. (I ärlighetens namn får jag väl medge att jag hade valt den här texten för att provocera.)

Ja, och hur reagerade studenterna då? ”Sådana böcker får inte skrivas!” ”Litteraturen ska vara positiv!” ”Den starka staten är nödvändig!” ” Man får inte tänka på vad som skulle kunna hända efter ett atomvapenkrig… men om USA börjar kasta atombomber, då kommer vi att kasta tillbaka tills det inte finns något liv mer på jorden!”

Så öppet har de egentligen aldrig tidigare talat till mig. ”Man får inte tänka…”

2 kommentarer till “Greifswald, DDR 25.3 1982”

  1. ”Man får inte tänka” – väldigt ”Freudian slip of the tongue”.

    Hörde på nyheterna i går, att Vitryssland, denna sista verkliga diktatur i Europa sjunger på sista versen. EU och USA är tydligen beredda att beslå både Lukasjenko, hans regering och samtliga de som hjälpte till med valfifflandet med reseförbud. Man undrar om det är resa de främst vill göra… Nåja, helt klart är att man plötsligt inom EU beslutat att Europa inte ska ha några diktaturer. Absolut ett stort kliv i rätt riktning.

  2. Ja, någon gång måste väl också vitryssarna bli fria, men det finns en hel del som arbetar i motsatt riktning också, vad jag kan se. För Putin vore det en väldig förlust om detta skulle hända och att han åtminstone delvis har förlorat greppet om Ukraina gör kanske Vitryssland ännu mer desperat viktigt för hans kontrollpolitik. För efter Vitryssland skulle kanske Tjetjenien komma och sedan finns det säkert ytterligare andra som vill bryta sig loss…

Kommentera